Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Krémová květáková polévka se špenátem

Uvařeno
sezóna jaro

Jemné krémová polévka z květáku obohacená o čerstvý špenát a ozdobená křupavými proužky z mrkve. Lahodná polévka, na které si jistě pochutná celá rodina.

Ingredience
pro 4 porce
  • třetina menšího květáku
  • 4 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • menší svazek špenátových listů
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rostlinná smetana
  • umeocet
  • olej
  • 1 mrkev
  • sůl
  • na ozdobení: restované mrkvové proužky

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Jak uvařit květákovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Květák nakrájíme na menší kousky, špenát na proužky.
  3. Mrkev oloupeme a pomocí škrabky uděláme několik dlouhých proužků.
  4. Do ohřátého vývaru přidáme vločky a květák s trochou soli a společně povaříme asi 15 minut.
  5. Mezitím si na malé pánvičce orestujeme na trošce oleje mrkvové proužky. Restujeme pomalu a přidáme trochu soli.
  6. Pomocí tyčového mixéru polévku lehce promixujeme, nemusí být do hladka, záleží, jak to máte rádi.
  7. Do hrnce s polévkou na závěr přidáme nakrájený špenát a povaříme pár minut.
  8. Vypneme oheň, přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
  9. Ozdobíme restovanými proužky mrkve.

Praktické

  • Pokud máte rádi hladkou krémovou polévku, není třeba krájet květák příliš nadrobno, protože ho na závěr rozmixujete.
  • Špenát je dobrý v polévce na proužky, proto ho přidávejte až po mixování.
  • Pro verzi bez sóji použijeme nesójovou rostlinnou smetanu.
  • Smetanu lze i vynechat, polévka bude krásně krémová i bez ní.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, vynecháme smetanu a solíme jen pár zrnky.
  • Od 1,5 roku mohou polévku podle receptu, jen šetříme dochucovadly.

 

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    22 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Tuhle polévku mám moc ráda 💚

    Tak jsem si s dovolením “uloupila” nápad na tu mrkev z vršku polívky a včera jí ozdobila těstoviny s cuketovou omáčkou a mělo to ohromný úspěch. Teď jsem projela asi 160 obrázků různých nádherných polívek, abych to tu našla a mohla poděkovat a oči mi přecházely tou krásou! Jsou všechny parádní. Děkuji!!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    kurz
    21

    Krémová květáková polévka se špenátem

    Krémové polévky jsou tutovka. Chutnají i těm, kdo zeleninu moc nemusí. Zkuste tuhle, chutná smetanově.

    Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

    Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

    Dršťková polévka z běločechravky

    Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

    Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

    Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    Jemný kopřivový krém s koprem

    Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...