- 1 lžíce oleje
- 1/2 květáku (cca 300 g)
- kus hlívy (cca 150 g)
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka kurkumy
- větší špetka římského kmínu
- umeocet
- sůl
- na ozdobení: výhonky ředkvičky a dýňový olej
Jak připravit polévku z hlívy a květáku
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
- Přidáme na kostky nakrájenou hlívá a pokrájený květák
- Přidáme koření a vše krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem/vodou jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu.
- Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
- Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
- Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Podáváme zdobené výhonky a zakápnuté troškou dýňového oleje.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
Obměna
- Místo hlívy můžeme dát žampiony.
- Můžeme přidat česnek, případně bylinky.
- Kdo nemá rád římský kmín nebo muškátový oříšek, může dát normální kmín a ostatní vynechat.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Přidala jsem ještě trochu bílé quinoi, uvařenou řasu Kombu z vývaru a bylo to opravdu vynikající. Moc díky za recept.
Krásný nedělní start 🙂