Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z fazolek mungo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
děti od 2 let

Krémová fazolová polévka z mungo fazolek se sezamovou pastou tahini a pár kapkami citronu vás překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 velká cibule
  • 1 hrnek brokolice
  • 2 hrnky uvařených mungo fazolek
  • 1 vrchovatá lžíce tahini
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody (lze použít i vodu z mungo)
  • sůl
  • na dochucení: umeocet a trocha citronové šťávy
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit mungovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli a brokolici.
  3. Do horkého vývaru dáme cibuli, brokolici, sůl a uvařené mungo fazole. Vaříme asi 15 minut.
  4. Nakonec dámě vrchovatou lžíci Tahiny (sezamové máslo)a pak celý obsah hrnce rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně dohladka, nám chutná, když jsou v polévce trochu kousky.
  5. Dochutíme podle chuti umeoctem a citronovou šťávou. K polévce jsou výborná opražená semínka a klíčky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Zajímavou chuť dostane polévka s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
  • Místo fazolí mungo můžete použít i cizrnu, adzuki nebo malé bílé fazole.

Praktické

  • Fazole mungo se lépe vaří, když se na pár hodin nebo přes noc namočí. Není je nutné ani vařit v papiňáku.
  • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli na drobno, klidně stačí větší kusy.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 14 měsíců. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme tahini a umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
  • Pro děti od 2 let už můžeme dochutit umeoctem a Tahini, ale jen v malém množství.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak ta byla opravdu luxusní 👌 Jen jsem tu cibulku osmahla na oleji a místo mungo jsem dala zbytek bílých fazolí. Výborná, děkujeme 😊

Nemixovala jsem a přidala ještě česnekové miso… Mňam! 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.