- cca 2/3 pórku (ta tmavá část)
- 8 stonků mangoldu
- 1 hrnek vývaru/vody
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce rostlinné smetany
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
- na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
- na ozdobení: pražená semínka, zelené natě
Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a pórku
- Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, pórek a mangold na menší kusyu.
- Na oleji osmahneme cibulku se solí.
- Jakmile je zlatavá, přidáme k ní pórek, mangold a krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
- Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
- Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
- Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
- Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
- Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla “tolik zelená”. :-)
Obměna
- Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
- Místo mangoldu můžete dát špenát.
- Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vyborna rychlovka
Mnam luxusní , jednoduchá ♥️