Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z řepy, mrkve a batátů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 6 měsíců

Spojením tří skvělých druhů zeleniny vznikla skvělá krémová polévka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát (asi 150 g)
  • 1 větší mrkev
  • 1 řepa
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit zeleninový krém

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme batát a mrkev na větší kostky. Řepu nakrájíme na menší kostičky, aby se rychleji uvařila.
  3. Do horkého vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  4. Vypneme oheň a pomocí tyčkového mixéru trochu rozmixujeme dohladka.
  5. Dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme petrželkou a ozdobíme gomasiem.

Praktické

  • Pokud je polévka moc hustá, rozředíme ji pomocí vývaru nebo vody. Pokud je naopak moc řídká, přidáme k ní ovesné vločky nebo uvařenou obilovinu a rozmixujeme.

Obměna

  • Místo mrkve nebo batátu můžete použít dýni.
  • Pokud máte rádi pikantnější chutě nebo je vám zima, přidejte kapku zázvorové šťávy nebo špetku čili.

Děti

  • Od půl roku – polévku vaříme úplně bez soli a dochucovadel.
  • Od roku – polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Od roku a půl – polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Od dvou let – mohou polévku podle receptu.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto výborná!
Překvapilo mě, kolik toho umeocta to chtělo. A přišla by mi dobrá vlastně i bez té smetany (u mě výjimka, všude spíš tu smetanu potřebuju 😉). Také jsem dělala na cibulce. Já si ji snad zítra udělám znova… 😋

Moc dobrá 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.