Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z topinambur a mrkve

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Lahodná krémová polévka, u které nikdo nepoznal, z čeho je vyrobená. V sezóně topinambur je to naše oblíbená rychlovka. Krásně zahřeje a zasytí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 250 g mrkve
  • 400 g topinambur
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 lžičky kurkumy (nemusí být)
  • olej
  • sůl
  • ume ocet/jablečný ocet
  • kokosové mléko (nemusí být)

Žaneta nešla do změny jídelníčku kvůli hubnutí. Smířila se s tím, že po čtyřicítce už to nepůjde a měla jinou motivac...

Jak připravit topinamburovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar nebo vodu a očistíme zeleninu. Topinambury neloupeme, pouze očistíme kartáčkem. Cibuli pokrájíme na kostičky, topinambury a mrkev na větší kostky.
  2. Na oleji orestujeme do zlatova cibuli s větší špetkou soli.
  3. Přidáme mrkev a topinambury, krátce společně orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Vypneme, rozmixujeme na krémovou polévku.
  7. Podle chuti přidáme ume ocet nebo jablečný ocet (dávám cca lžičku od každého) a můžeme přidat 2 lžíce kokosového mléka pro zjemnění.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Polévka je výborná i bez dochucování, takže než budete přidávat ocet a mléko, tak ochutnejte, zda vám nevyhovuje tak, jak je.
  • Naše polévka je hodně žlutá, protože pěstujeme žlutou odrůdu mrkve a přidali jsme trošku kurkumy. Pokud použijete klasickou oranžovou mrkev a nedáte kurkumu, bude mít oranžovější barvu než ta naše na fotce.
  • Pokud šetříte tukem nebo máte potíže s játry, můžete krok s restováním zeleniny vynechat a rovnou dát zeleninu vařit do vývaru nebo vody a po změknutí rozmixovat.
  • Pokud by byla polévka moc hustá, zředíme ji vývarem nebo vodou.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát batát, dýni.
  • Kokosové mléko můžeme vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou.
  • Kurkumu můžeme vynechat nebo dát sladké curry, případně přidat česnek či zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství koření, oleje a soli.
  • Menším dětem vaříme bez soli a tuku jen ve vývaru či vodě, dospělým pak ochutíme zvlášť. Takto připravená polévka je vhodná od prvních příkrmů, cca od 6 měsíců.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělá polévka, přidala jsem tymian a kešu smetanu, se zázvorem krásně zahřála👍👍👍

Mila Beata
24. 7. 2024

Mnaaaaaaaaaaam ♥️
Mixla jsem to jen halabala a zbylo mi kysane zeli ze včera a přidala jsem Ječné vločky oh mana nebeská

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kari krémová polévka

Rychlá a výborná krémová kořeněná pikantní polévka.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Krémová batátovo-mrkvová polévka

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Krémová květáková s hlívou

Hlíva se nazývá královnou imunity. Pomůže vám s imunitou, zažíváním i s únavou. Co ale dělat, když vám nechutná? Já ji takhle pravidelně dostávám do části ...

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...