Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Tato krémová dýňová polévka je připravená z velké dýně. Opět do všech jen zahořela a s naší oblíbenou hokkaido si díky dochucení vůbec nezadala. Děti se olizovaly a polévku si lily ještě na druhé jídlo jako omáčku.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1 kg dýně
  • 1/2 řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 - 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • čerstvé bylinky (my jsme dali nať koriandru, 2 stonky majoránky a  2 stonky oregána)
  • podle chuti umeocet a rýžový ocet
  • na ozdobu: pražená semínka, bazalka, lichořeřišnice

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit dýňový krém

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru) a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Odstavíme hrnec, přidáme česnek, miso pastu, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  6. Podle potřeby doředíme zbylým vývarem.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Podáváme zdobené čerstvou natí koriandru, bazalkou, praženými semínky apod. dle nálady
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Velká dýně nemá výraznou chuť a je více vodnatá, proto je vhodné ji doplnit kořenovou zeleninou. Nemáme-li řepu, můžeme použit mrkev.
  • Vývaru/vody dáme při vaření jen trochu, aby polévka neztratila na chuti a nebyla moc řídká. Doředit ji můžeme vždycky. Chceme získat krémovou konzistenci, ne barevnou vodu.
  • Nemáte-li rýžový ocet, použijte jablečný.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku či zázvorové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel. Semínka dáváme podle vlastního uvážení a schopností dítěte kousat a neudusit se semínky. Případně můžeme semínka do polévky rozmixovat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
5. 11. 2021

Mňam ♥️ Prostě pohádka ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.