- 1 malá cibule
- 1 střední petržel
- 1 balení uzeného tofu
- 1/2 hrnku hříbků
- kmín
- olej
- 3/4 hrnku kysaného zelí
- 1 l zeleninového vývaru/vody
- sůl
- pepř
- 1/2 hrnku kešu smetany
Jak připravit krémovou zelňačku s houbami
- Petržel, tofu a hříbky nakrájíme na kostičky, cibuli najemno.
- V hrnci rozpálíme olej a přidáme petržel, cibuli a tofu. Cca 5 minut restujeme na mírném plameni, přidáme i hříbky, zasypeme kmínem, poté přidáme zelí a zalijeme vodou/vývarem.
- Osolíme, opepříme a vaříme cca 15 minut.
- Nyní do polévky přidáme kešu smetanu a ještě asi 5 minut provaříme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Použitý hrnek má objem 250 ml.
- K polévce se skvěle hodí kváskový chléb.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
Obměna
- Místo hříbků můžete použít krémové žampiony.
- Hříbky mohou být i mražené či sušené.
- Místo petržele je skvělý i celer.
- Místo uzeného tofu mám vyzkoušený uzený tempeh.
- Místo kešu smetany můžete použít jinou hustou rostlinnou smetanu.
Děti
- S menším množstvím soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mňam, mňam namiesto tofu biela fazula 😍
MŇÁÁÁAM ♥️