Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Krémová zelňačka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Milujete polévky? Pak vyzkoušejte tuto krémovou zelnou polévku, která v zimním počasí krásně zahřeje i zasytí.

Ingredience
cca 3 porce
  • 1 malá cibule
  • 1 střední petržel
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1/2 hrnku hříbků
  • kmín
  • olej
  • 3/4 hrnku kysaného zelí
  • 1 l zeleninového vývaru/vody
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku kešu smetany

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

Jak připravit krémovou zelňačku s houbami

  1. Petržel, tofu a hříbky nakrájíme na kostičky, cibuli najemno.
  2. V hrnci rozpálíme olej a přidáme petržel, cibuli a tofu. Cca 5 minut restujeme na mírném plameni, přidáme i hříbky, zasypeme kmínem, poté přidáme zelí a zalijeme vodou/vývarem.
  3. Osolíme, opepříme a vaříme cca 15 minut.
  4. Nyní do polévky přidáme kešu smetanu a ještě asi 5 minut provaříme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • K polévce se skvěle hodí kváskový chléb.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Místo hříbků můžete použít krémové žampiony.
  • Hříbky mohou být i mražené či sušené.
  • Místo petržele je skvělý i celer.
  • Místo uzeného tofu mám vyzkoušený uzený tempeh.
  • Místo kešu smetany můžete použít jinou hustou rostlinnou smetanu.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

57 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
16. 5. 2024

Mňam, mňam namiesto tofu biela fazula 😍

Mila Beata
16. 5. 2024

MŇÁÁÁAM ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...