Na noky:
- 125 g semolinové krupice
- 0,5 litru vody
- 25 g oleje
- sůl
- muškátový oříšek
Na krém:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- kus mrkve
- kus dýně
- cizrna
- česnek
- 2 lžíce arašídového másla
- citrónová šťáva
- sůl
Ostatní ingredience:
- mrkev
- cuketa
- cucamelon
- olivový olej
- sůl
- česnek
- černé sezamové semínko
- mletý koriandr
- cibule
- kmín
- sladká mletá paprika
- petrželka
Jak připravit noky se zeleninovo-cizrnovým krémem
- Dejte vařit vodu, postupně přidávejte krupici, olej, sůl a muškátový oříšek. Vařte za stálého míchání 20 minut. Pokud nechcete míchat, dejte na co nejmenší plamen a přikryjte poklicí. Po dvaceti minutách vzniklé těsto natlačte do formiček vymazaných olejem a pečte v troubě dozlatova.
- Do kastrůlku dejte nakrájenou dýni a mrkev, osolte, podlijte vodou a duste do změknutí. Poté nechte vychladnout.
- Do mixéru dejte dušenou mrkev s dýní, cizrnu, arašídové máslo, sůl, prolisovaný česnek, trochu oleje a rozmixujte na hladký krém.
- Nakrájejte na nudličky julienne mrkev a cuketu. Dejte do misky, přidejte cucamelon. Do kastrůlku dejte olivový olej, koriandr, sezamové semínko a lehce osmahněte. Horký aromatický olej nalijte na zeleninu, osolte a promíchejte.
- Na pánev dejte olej, trochu kmínu a nakrájenou cibuli. Pomalu duste, dokud cibule lehce nezkaramelizuje. Opepřete.
- Na talíř rozetřete lžící krém a utvořte takové hnízdo. Do středu hnízda dejte lehce vymačkanou syrovou zeleninu, cibuli, přidejte opečené noky, lehce posypte paprikou a petrželkou. Na závěr pár kapek olivového oleje.
Praktické
- Noky můžete dávat do jakýchkoliv formiček.
- Nemusíte tvořit hnízdo, servírujte podle vaší fantazie.
- Při přípravě ochutnávejte a laďte podle vašich chutí.
- Nezapomeňte na muškátový oříšek.
Obměna
- Místo cucamelonu můžete použít okurku.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
To je úžasný recept, určitě vyzkouším! 😍 Jenom bych se ráda zeptala – nemáte vyzkoušenou i jinou mouku/krupici než semolinu? Něco pro bez lepku a bez pohanky.
Vierko, včera večer jsem si namočila cizrnu, ještě jsme nevěděla, co přesně s ní budu dělat, a večer vidím tvůj recept…který byl pro mě velmi lákavý…
Mňam, mňam dobrota… 👌.. nechtělo se mi dávat těsto do žádných formiček, tak jsem dělala nočky normálně lžící a dávala na plech…pak trochu potřela olejem…a těsto bylo dobré už i tak, a napadla mě taková hříšná myšlenka, že by to bylo dobré něco jako škubánky s mákem…😁
Už je v oblíbených…😘🌸