Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémové hnízdo s noky

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Pomalu, ale jistě nastává sezona dýní a tady je jedna malá ukázka, jak jí použít v kuchyni.

Ingredience
Na noky:
  • 125 g semolinové krupice
  • 0,5 litru vody
  • 25 g oleje
  • sůl
  • muškátový oříšek
Na krém:
  • kus mrkve
  • kus dýně
  • cizrna
  • česnek
  • 2 lžíce arašídového másla
  • citrónová šťáva
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • mrkev
  • cuketa
  • cucamelon
  • olivový olej
  • sůl
  • česnek
  • černé sezamové semínko
  • mletý koriandr
  • cibule
  • kmín
  • sladká mletá paprika
  • petrželka

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak připravit noky se zeleninovo-cizrnovým krémem

  1. Dejte vařit vodu, postupně přidávejte krupici, olej, sůl a muškátový oříšek. Vařte za stálého míchání 20 minut. Pokud nechcete míchat, dejte na co nejmenší plamen a přikryjte poklicí. Po dvaceti minutách vzniklé těsto natlačte do formiček vymazaných olejem a pečte v troubě dozlatova.
  2. Do kastrůlku dejte nakrájenou dýni a mrkev, osolte, podlijte vodou a duste do změknutí. Poté nechte vychladnout.
  3. Do mixéru dejte dušenou mrkev s dýní, cizrnu, arašídové máslo, sůl, prolisovaný česnek, trochu oleje a rozmixujte na hladký krém.
  4. Nakrájejte na nudličky julienne mrkev a cuketu. Dejte do misky, přidejte cucamelon. Do kastrůlku dejte olivový olej, koriandr, sezamové semínko a lehce osmahněte. Horký aromatický olej nalijte na zeleninu, osolte a promíchejte.
  5. Na pánev dejte olej, trochu kmínu a nakrájenou cibuli. Pomalu duste, dokud cibule lehce nezkaramelizuje. Opepřete.
  6. Na talíř rozetřete lžící krém a utvořte takové hnízdo. Do středu hnízda dejte lehce vymačkanou syrovou zeleninu, cibuli, přidejte opečené noky, lehce posypte paprikou a petrželkou. Na závěr pár kapek olivového oleje.

Praktické

  • Noky můžete dávat do jakýchkoliv formiček.
  • Nemusíte tvořit hnízdo, servírujte podle vaší fantazie.
  • Při přípravě ochutnávejte a laďte podle vašich chutí.
  • Nezapomeňte na muškátový oříšek.

Obměna

  • Místo cucamelonu můžete použít okurku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To je úžasný recept, určitě vyzkouším! 😍 Jenom bych se ráda zeptala – nemáte vyzkoušenou i jinou mouku/krupici než semolinu? Něco pro bez lepku a bez pohanky.

Vierko, včera večer jsem si namočila cizrnu, ještě jsme nevěděla, co přesně s ní budu dělat, a večer vidím tvůj recept…který byl pro mě velmi lákavý…
Mňam, mňam dobrota… 👌.. nechtělo se mi dávat těsto do žádných formiček, tak jsem dělala nočky normálně lžící a dávala na plech…pak trochu potřela olejem…a těsto bylo dobré už i tak, a napadla mě taková hříšná myšlenka, že by to bylo dobré něco jako škubánky s mákem…😁
Už je v oblíbených…😘🌸

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Pečená pohanka

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.

Cuketové katsu kari

Recept inspirovaný veganským katsu curry. Krémové a zároveň i křupavé jídlo, prostě dobrota. Malý nápad jak využít větší cukety.