- 1/2 pórku
- 8 velkých zelených plochých fazolových lusků (nebo více malých kulatých)
- 4 velké žampióny
- 0,5 lžičky tymiánu
- 0,5 lžičky oregána
- 0,5 lžičky mletého kmín
- kokosové mléko
- 2 hrnky vařené celozrnné rýže
- olej
- sójová omáčka
- sůl
- čerstvá bazalka na ozdobení
Jak připravit zeleninové rizoto
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme – pórek na kolečka, fazolky na větší kousky. Žampióny na plátky.
- Na oleji krátce osmahneme pórek s cibulí.
- Přidáme fazolky, žampióny a koření. Podle chuti zastříkneme sójovou omáčkou.
- Když je zelenina příjemně orestovaná (je na skus a není rozvařená), přidáme rýži, kokosové mléko a společně prohřejeme.
- Podáváme zdobené čerstvou bazalkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čím více kokosového mléka, tím smetanovější a mokřejší rizoto dostanete. V tomto receptu jsem dala celých 400 ml z plechovky – tuhou i vodnatou část a výsledek byl faózní. Pro někoho by to ale mohlo být příliš kašovité, takže přidávejte podle potřeby. Jindy dávám dvě tři lžíce pro dochucení a je to taky moc dobré.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový, jen volte sójovou omáčku tamari pro přísně bezlepkovou verzi.
- Pro verzi bez sóji dejte místo sójové omáčky více soli nebo použijte nesójovou fermentovanou omáčku jako je hrachová apod.
Obměna
- Koření můžeme různě měnit. Můžeme třeba nasypat kari, nebo vyměnit tymián za libeček, provensálské aj. Dobré jsou i čerstvé bylinky místo sušených.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Pro mladší ubereme na dochucovadlech a soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Báječná inspirace – dala jsem verzi cibule, pórek, cuketa + pepř + kurkuma; kokosové mléko a na závěr trochu karamelového míši… aaa HAM! Nezbylo.😁