Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Krémové kroupy s černými fazolemi

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty barvy jen podtrhne a vynese o level výše. Proto na něj v receptu nezapomeňte.

Ingredience
2 porce
  • červené zelí
  • cibule
  • česnek
  • černé fazole
  • hrst kešu
  • olej
  • umeocet
  • čerstvá petrželka
  • čerstvé jalapeňo paprička
  • sůl
  • citrónová šťáva

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit krémové kroupy se zelím fazolemi

  1. Uvařte kroupy a dejte stranou.
  2. Uvařte fazole a dejte stranou.
  3. Namočte kešu asi na 1 hodinu. Poté vyměňte vodu, přidejte část čisté a promixujte s citrónovou šťávou a solí. Může to být docela tekuté, zhoustne to později.
  4. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli a zelí. Orestujte, pokapejte umeoctem, promíchejte, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
  5. Do větší pánve dejte trochu oleje a prolisovaný česnek a prohřejte, dokud se česnek nerozvoní.
  6. Nyní do mixéru spolu s kešu přidejte část dušeného zelí a rozmixujte.
  7. Přidejte do pánve s česnekem rozmixovaný krém, kroupy, fazole (některé si nechejte na dekoraci), promíchejte a povařte pár minut.
  8. Krémové kroupy naservírujte na talíř, ozdobte fazolemi a zbytkem dušeného zelí, posypte petrželkou a nasekanou jalapeňo papričkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro vaření krup a fazolí použijte tlakový hrnec, příprava pak bude rychlejší.
  • Množství ingrediencí přizpůste počtu strávníků.
  • Pokud možno nevynechejte umeocet, ne jenom kvůli chuti, ale kvůli jeho schopnosti umocnit barvu toho červeného zelí.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a olej a vycháme jalapeňo papričku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hajickova.Lenka
24. 11. 2024

Vzhledově nic moc, ale chuťově 😋 super. Diky Vieruško 🙏

Slavomíra
7. 10. 2023

Tak farebne som “inde”😀,ale na chuti to našťastie nemalo vplyv,uľahčila som si to kešu maslom..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.