Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Krémové tofu s hlívou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Ingredience
  • hlíva ústřičná
  • tofu natural
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • 80 g kešu
  • asi 150 g vody
  • citrónová šťáva
  • lahůdkové droždí
  • kajenský pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • bílá cibule

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Jak připravit hlívu s krémovou omáčkou s tofu

  1. Kešu oříšky namočte na několik hodin do vody.
  2. Poté je slijte, vložte do mixéru společně s čistou vodou, solí, sladkou paprikou a citrónovou šťávou. Rozmixujte do hladka, abyste získali spíše tekutou konzistenci. Dejte do lednice odpočinout.
  3. Hlívu dejte na pánev vyloženou pečicím papírem, lehce ji osolte, pokapejte olejem a pečte dozlatova.
  4. Zatímco jsou houby v troubě, na pánev nalijte olej a přidejte kmín s nakrájenou bílou cibulí. Jemně orestujte, poté prsty na cibulku rozdrobte tofu, posypte lehce kajenským pepřem, promíchejte, podlijte vodou a pár minut poduste.
  5. Nyní na tuto směs nalijte kešu smetanu, podle potřeby ještě dosolte, promíchejte a pokračujte ve vaření. Kešu omáčka začne hned houstnout a dostane krémovou konzistenci. Jakmile je hustá, přidejte lahůdkové droždí a promíchejte.
  6. Na talíř dejte pečenou hlívu, navrch přidejte tofu a nakonec posypte čerstvou cibulkou a petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Použijte jako přílohu a pro doplnění kompletního talíře.
  • Zbylou kešu smetanu uchovávejte maximálně dva dny v lednici.

Obměna

  • Můžete vynechat pálivý kajenský pepř.
  • Místo hlívy můžete použít i jiné houby.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynecháme kajenský pepř a ubereme sůl, olej a ostatní koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
1. 10. 2024

Vynikající večeře od Vierky. Tentokrát pro celou rodinu 🙏❤️

Měli jsme dnes k obědu a moc jsme si pochutnali, opravdu velmi chutné a rychle hotové. Děkuji za recept!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Nadívané Portobello

Rychlý a chutný recept na zapečené plněné žampiony plněné směsí z fazolí.