Ingredience na tofu:
- 1 balení tofu natural
- olej
- 1 lžička kmínu
- 6 kuliček sečuánského
- špetka tandoori masala
- špetka sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 čajová lžička tamarindové pasty
- 1 polévková lžíce rýžového sladu
- 1 polévková lžíce tamari
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mandlového másla
- 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
- 1 čajová lžička nori vloček
- sůl
- cca 1 sklenička vody
- pažitka
- čerstvá petrželka
- citrónová šťáva
Další ingredience:
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- 1 žlutá cuketa
- 1 zelená cuketa
- 1 malá červená paprika
- 160 g ječmene
Jak připravit krémové tofu se zeleninou a ječmenem
- Uvařte ječmen podle návodu na balení. Já vařila v rýžovaru 30 minut..
- Zatímco se ječmen vaří, nalijte do pánve olej. Přidejte kmín a cibuli nakrájenou na kostičky. Začněte jemně na menší stupeň restovat. Po několika minutách přidejte také česnek, nasekané mandle, strouhaný zázvor, tofu nakrájené na kostičky a sečuánský pepř rozmačkaný v hmoždíři. Restujte několik minut.
- Posypejte tofu paprikou, tandooori masalou a přidejte vodu. Vařte 5 minut. Když se voda trochu vyvaří, ale ne úplně, přidejte tamarindovou pastu, rýžový slad a sůl. Dobře promíchejte a vařte dalších cca 5 minut.
- Když je tofu hotové, přidejte tamari, mandlové máslo, nori vločky a dobře promíchejte. Tofu musí být krémové, ne suché, ale také ne tekuté. Tamari a mandlové máslo tudíž dáváme až nakonec.
- Na další pánvi na rozpáleném oleji orestujte veškerou zeleninu nakrájenou na kostky. Restujte zprudka pár minut. Zelenina musí zůstat křupavá a neztratit barvu.
- Naservírujte na talíř připravené tofu a zeleninovou směs spolu s uvařeným ječmenem, posypejte čerstvou petrželkou a pažitkou a pokapejte citrónovou šťávou.
Praktické
- Ječmen jsem pro praktičnost vařila v rýžovaru. Pokud nemáte, vařte ječmen tak, jak jste zvyklí.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv obilovinu.
- Pokud chcete opravdu dosáhnout chuti, jakou jsem dosáhla tímto receptem, nevynechávejte žádné kořeni a ingredience. Pokud recept berete jako inspiraci, můžete si ho přizpůsobit a obměnit podle vaší chuti.
- Místo tofu můžete použít tempeh.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nejim sojove vyrobky. Cim nahradit?