- 1 cibule
- 2 menší petržele
- půl kedlubny
- 1 lžíce oleje
- kousek křenu
- 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
- na dochucení: umeocet (cca lžička)
- Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
- Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
- V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
- Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
- Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
- Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
- Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Plán bolo rizoto na večeru,ale viete,ako to býva s plánovaním🙂…nepamätám si,kedy som tak rozvarila ryžu🙃😀na kašu nebola chuť,tak som 3/4 teplej zmesi zasypala krupicou=knedle,k nim táto omáčka (odrezky zo zeleniny po strúhaní do rannej polievky) + shiitake,kimchi a tofu do kompletky..a verte,že neľutujem😋
P.S. 1/4 ryže som odložila na “niečo”, otvorím stránky a tam Vierkin recept na https://www.jimejinak.cz/horka-kakaova-slast/,tak sa zajtra mám na čo tešiť
Výborná omáčka, děkuju ❤️