Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jemný křenový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako součástí talíře s knedlíky a luštěninou.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 cibule
  • 2 menší petržele
  • půl kedlubny
  • 1 lžíce oleje
  • kousek křenu
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
  • na dochucení: umeocet (cca lžička)

S Jíme Jinak jsem od jara loňského roku shodila 10 kg. Protože jsem si na sobě ověřila, že zdravá strava má smysl a v...

Jak připravit křenovou pěnu
  1. Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
  2. Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
  3. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
  4. Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
  5. Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
  6. Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
  • Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
19. 12. 2023

Plán bolo rizoto na večeru,ale viete,ako to býva s plánovaním🙂…nepamätám si,kedy som tak rozvarila ryžu🙃😀na kašu nebola chuť,tak som 3/4 teplej zmesi zasypala krupicou=knedle,k nim táto omáčka (odrezky zo zeleniny po strúhaní do rannej polievky) + shiitake,kimchi a tofu do kompletky..a verte,že neľutujem😋
P.S. 1/4 ryže som odložila na “niečo”, otvorím stránky a tam Vierkin recept na https://www.jimejinak.cz/horka-kakaova-slast/,tak sa zajtra mám na čo tešiť

Havranice
28. 11. 2023

Výborná omáčka, děkuju ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.
6

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...
22
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...