- 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
- cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
- 2 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- majoránka
- kmín
- sůl
- sojová nebo tamari omáčka
- petrželka
- 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
- vlašské ořechy (není nutné)
- můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)
Jak připravit hubník
- Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
- Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
- Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
- Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
- Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
- Všechno pořádně zamícháme.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
- Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
- Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
- Necháme mírně zchladit a krájíme.
- Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
- Zbytek uchováváme v lednici.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.
Obměna
- Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
- Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
- Do hubníku můžete “schovat” i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Testování nového receptu dopadlo celkem fajn 🙂
https://www.jimejinak.cz/jednoduchy-knedlik-z-kukuricne-krupice-polenty/
Omáčka z tohoto receptu:
https://www.jimejinak.cz/bulgur-s-omackou-z-cervene-cocky/
Tak hubník je opravdu luxusní.