Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Ingredience
  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • sojová nebo tamari omáčka
  • petrželka
  • 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
  • vlašské ořechy (není nutné)
  • můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)

Žaneta nešla do změny jídelníčku kvůli hubnutí. Smířila se s tím, že po čtyřicítce už to nepůjde a měla jinou motivac...

Jak připravit hubník

  1. Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
  3. Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
  4. Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
  5. Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
  6. Všechno pořádně zamícháme.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
  8. Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
  9. Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
  10. Necháme mírně zchladit a krájíme.
  11. Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
  12. Zbytek uchováváme v lednici.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.

Obměna

  • Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
  • Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
  • Do hubníku můžete “schovat” i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak hubník je opravdu luxusní.

Hubník jsem dovařila až do konce:):) a musím říct, že je to velká dobrota. Řadím mezi oblíbené. Díky za skvělý recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.