- 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
- 1 šálek uvařených krup
- 1 šálek bílého zelí
- 100 g batátu
- 1 mrkev
- kousek červené papriky (nemusí být)
- 100 g tempehu (uzený nebo smažený)
- olej
- miso pasta
- umeocet
- drcený kmín
- 4 listy medvědího česneku (nemusí být)
- sůl
- na ozdobu: petrželka, klíčky
Jak na polévku z krup
- Pokud nemáme uvařené kroupy, doporučujeme je předem namočit (klidně přes noc) a pak uvařit do měkka ve dvojnásobku vody.
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Zelí nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, batáty na sirčičky, tempeh na kostičky a medvědí česnek na proužky.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme mrkev, zelí a sůl a společně chvíli restujeme.
- Přidáme drcený kmín, zalijeme vařícím vývarem, přidáme batáty a vařené kroupy a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
- Ke konci varu přidáme nakrájený tempeh a povaříme ještě pár minut.
- Polévku vypneme, přidáme nakrájený medvědí česnek. V trošce polévky rozmícháme lžíci miso pasty a dochutíme umeoctem.
- Podáváme posypané petrželkou nebo klíčky.
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tento víkend frčím na krúpach (placky/miso/príloha/krém…),ale táto komplet polievka dnes na obed bola naj naj😋
Tak zatim asi ta nejlepsi polevka, co jsem kdy jedla . MŇÁÁÁAM , měla jsem uvarene kroupy s ryzí a jak to bylo ztuhle, tak jsem vykrájela lžící knedlíčky 😂 a tempeh je domácí – sama tempehovala 😂😂😂 podle tady receptu v JJ
https://www.jimejinak.cz/domaci-sojovo-arasidovy-tempeh/
A musim říct, ze se to nedá chuťově srovnat s kupovanym, takova dobrota , jen jsem ho bez dochucovani lehce osmazila na panvicce mnam
♥️děkujeme JJ♥️