- 2 hrnky vařených krup
- 4 hrnky těsta z kvásku
- 1 – 2 hrsti kopřiv
- 0,5 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- olej na smažení
Jak udělat kváskové placky s kroupama a kopřivou
- Do mísy dáme vařené vychladlé obilí, kvásek, přidáme sůl a kmín.
- Nasekáme na drobno kopřivu a přendáme do mísy lopatkou na zeleninu, abychom se nepopálili.
- Promícháme. Těsto by mělo by konzistenci asi jako na lité těsto.
- Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.
Praktické
- Těsto z kvásku si připravíme snadno předem tak, že smícháme mouku, vodu a kvásek a necháme pár hodin v teple nakynout. Používáme jakoukoli celozrnnou mouku (pšeničnou, špaldovou, žitnou, ječnou,….nebo jejich mix).
- Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, v opačném případě trochu vody.
- Není potřeba úzkostně dodržovat poměr těsta a krup, jde o to, aby kroupy byly v menšině a byly v těstu namočené. Když je kvalitní pánvička, pak se výsledek povede vždy. Když by bylo víc krup než těsta, tak už by placky nedržely pohromadě.
- Stejně tak kopřiv dejte, kolik máte k dispozici. Čím více, tím zelenější placky.
- Kopřivy přenáším lopatkou na zeleninu, protože syrové pálí i po nakrájení a mě je líto je spařovat vroucí vodou.
- Placku nechte odlepit, nesnažte se ji otáčet moc brzy, jinak se bude trhat. Když je dostatečně rozpálená pánvička a dáte placce čas se odlepit, jdou krásně sundavat.
- Olej používáme rýžový nebo kokosový a jen trochu.
- Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete placky udělat i zcela na sucho. Já to dělám většinou právě tak. Placky na fotce jsou připraveny na kokosovém oleji (cca 1 lžíce na 4 placky).
- Čím déle necháme těsto kynout, tím budou placky nakynutější, ale taky kyselejší. Stačí pár hodin, ale já je většinou dělám až po 2 hodinách.
- Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.
Obměna
- Do placek můžete přidat i další divokou zeleninu jako česnáček, lesní pažitku, bršlici apod.
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.
- Chutné je přidat do placek česnek, pak se podobají bramboráku.
- Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek a bezlepkové obiloviny.
Děti
- Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením, tukem a se solí.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
I když už jsem venku z Jarní očisty, placky z žitného rozkvasu a uvařených krupek č.3 (jinak nevím, co s nimi, moc malé) se povedly krásně, byly s medvědím česnekem. Děkuji za recept. Jana
Dneska jsem je udělala s hrachovou kaší a pečenou dýní,moc jsem se oblizovala 👍😊.