Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupy vařené ve vývaru se zázvorem

Uvařeno

Miluji kroupy. Ale ve vodě je vařím pořád, chtěla jsem zkusit něco nového. A tak vznikla tato chuťově velmi zajímavá příloha! Zkuste obměnit i svůj jídelníček.

Ingredience
na 2 porce
  • 0,5 šálku ječmenných krup (1/3 krup můžete nahradit hatomugi)
  • 3/4 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 cm kus zázvoru
  • špetka soli
  • případně lotosová semínka a tygří ořechy

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Jak uvařit kroupy ve vývaru

  1. Odměřené kroupy propereme ve vodě a zbavíme je nečistot. Namočíme přes noc.
  2. Ráno slijeme, propláchneme, přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit.
  3. Mezitím si oloupeme a na jemno nastrouháme zázvor.
  4. Až budou kroupy vřít, osolíme, přidáme strouhaný zázvor, případně přidáme lotosová semínka a tygří ořechy (ty jsou v kombinaci s kroupami velmi dobré), zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 45 – 60 minut.
  5. Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
  6. Zamícháme a podáváme. V receptu jsou kroupy podávány spolu s na oleji orestovaným pórkem, kapustičkami a mrkví, zakáplé shoyu.

Praktické

  • Takto připravenou obilovinu můžete jíst i jako kaši, stačí přidat více vody, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu, ale je dobrá i jen tak samotná (protože je ochucená vývarem a zázvorem) třeba se syrovou zeleninou jako svačinka nebo na cesty :-)
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Takto můžete vařit ve vývaru se zázvorem jakoukoliv obilovinu. My milujeme takto připravené zejména jáhly.

Děti

  • Menším dětem obilovinu nesolíme. Mírně osolenou a spolu se zázvorem mohou až od 1,5 roku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
15. 11. 2024

Mnaaaaam ♥️ obiloviny i luštěniny vařívám ve vývaru často , do polévek i jiného jídla přidávám zázvor taky velmi často , ale kroupy s tím zázvorem vařené mě prostě překvapily , ooooh dobrota veliká , děkujeme JJ ♥️
Měli jsme s HRACHOVÉ KARBANÁTKY
ZELENINA S OMÁČKOU MITARASHI
SALÁT ředkvička daikon okurka kvašena zelenina umeocet
KIMCHI
RAJČÁTKO

https://www.jimejinak.cz/karbanatky-pecene-i-smazene/
https://www.jimejinak.cz/zelenina-s-omackou-mitarashi/

Používáte i malé kroupy nebo jen ty velké ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.
29
16

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.