Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky -
Pojď do toho!
Jak uvařit kroupy ve vývaru
- Odměřené kroupy propereme ve vodě a zbavíme je nečistot. Namočíme přes noc.
- Ráno slijeme, propláchneme, přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit.
- Mezitím si oloupeme a na jemno nastrouháme zázvor.
- Až budou kroupy vřít, osolíme, přidáme strouhaný zázvor, případně přidáme lotosová semínka a tygří ořechy (ty jsou v kombinaci s kroupami velmi dobré), zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 45 – 60 minut.
- Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
- Zamícháme a podáváme. V receptu jsou kroupy podávány spolu s na oleji orestovaným pórkem, kapustičkami a mrkví, zakáplé shoyu.
Praktické
- Takto připravenou obilovinu můžete jíst i jako kaši, stačí přidat více vody, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu, ale je dobrá i jen tak samotná (protože je ochucená vývarem a zázvorem) třeba se syrovou zeleninou jako svačinka nebo na cesty :-)
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Takto můžete vařit ve vývaru se zázvorem jakoukoliv obilovinu. My milujeme takto připravené zejména jáhly.
Děti
- Menším dětem obilovinu nesolíme. Mírně osolenou a spolu se zázvorem mohou až od 1,5 roku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Mnaaaaam ♥️ obiloviny i luštěniny vařívám ve vývaru často , do polévek i jiného jídla přidávám zázvor taky velmi často , ale kroupy s tím zázvorem vařené mě prostě překvapily , ooooh dobrota veliká , děkujeme JJ ♥️
Měli jsme s HRACHOVÉ KARBANÁTKY
ZELENINA S OMÁČKOU MITARASHI
SALÁT ředkvička daikon okurka kvašena zelenina umeocet
KIMCHI
RAJČÁTKO
https://www.jimejinak.cz/karbanatky-pecene-i-smazene/
https://www.jimejinak.cz/zelenina-s-omackou-mitarashi/
Používáte i malé kroupy nebo jen ty velké ?