Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Křupavá rýže

Uvařeno
bez lepku

Sypká a křupavá rýže, kde semínka hrají hlavní roli. Snadný a rychlý recept plný chutí a zdravých surovin.

Ingredience
  • celozrnná basmati rýže
  • hlíva
  • rapini
  • olej
  • slunečnicová semínka
  • konopná semínka
  • mák
  • dýňová semínka
  • saturejka
  • čerstvé oregano
  • čerstvá petrželka
  • tempeh
  • mletý koriandr
  • česnek
  • černucha
  • sůl
  • pepř

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit křupavou rýži s hlívou a zeleninou

  1. Mák rozemelte a vložte do pánve s olejem, přidejte také saturejku, oreganp, konopná semínka, tempeh nakrájený na malé kostičky, dýňová semínka, mandle, slunečnicová semínka. Prolisujte do pánve česnek a přidejte mletý koriandr. 
  2. Přidejte uvařenou basmati rýži, osolte, opepřete a opatrně promíchejte, vše pár minut restujte.
  3. Rapini uvařte a ochuťte solí, pepřem a extra panenským olivovým olejem.
  4. Houby osmahněte na oleji, přidejte černuchu, osolte a opepřete.
  5. Rýži obložte houbami a rapini, posypejte nasekanou petrželkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Řiďte se počtem strávníků a tomu přizpůsobte množství ingrediencí.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Místo rapini můžete použít brokolici.
  • Můžete použít jakékoliv houby, i zeleninu můžete obměnit podle vaší chuti a stavu zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření. Pozor na kusy mandlí a semínek.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné a super rychlé, měla jsem po ruce jinou zeleninu a uvařené fazole a už se těším, až budu mít zase zbytek rýže 👌

Výborný oběd, děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Dobrůtka v papilotě

I když to nevypadá, tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Výsledek je ohromný, zelenina pečená v papilotě je krásně šťavnatá a voňavá. Vyzkoušejte...

Houbová smaženice

Smaženice nemusí být jen z tofu, zkuste tuto verzi, kde není ani tofu ani sójová omáčka. Pohrajte si s konzistencí a vylaďte do vaší představy.

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Voňavá brokolice

Rychlý jednoduchý recept na lahodné jídlo, které hraje barvami a vůněmi.

Zelí s vůní jara

Jaro je tu a s ním i čerstvé jarní bylinky a pečené červené zelí s nimi chutná výtečně. Vyzkoušejte tento jednoduchý jarní recept a dejte vědět, jak jste s...