Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Křupavé zeleninové závitky

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Ingredience
pro 4- 6 závitků
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 4 - 6ks rýžového papíru
  • 3 polévkové lžíce Tofunézy nebo Sojanézy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Postup
  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme na jemné proužky, mrkev nastrouháme nahrubo. (Zelí a mrkev jsem strouhala v robotu.)
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Na dno woku dáme asi 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli, mrkev, sůl a společně chvíli restujeme. Po pár minutách přidáme i nakrouhané zelí. Restujeme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme 3 lžíce Tofunézy a dobře promícháme. Ochutnáme a případně trochu dosolíme lžičkou umeocta.
  5. Rýžový papír namočíme do vlažné vody. Ideální je použít větší talíř a nechat ho pár minut nasáknout. Papír změkne. Změklý papír opatrně přesuneme na druhý talíř, kde papír naplníme. Do prvního talíře zatím namočíme další kus rýžového papíru, aby nám změkl.
  6. Doprostřed papíru dáme část zeleninové směsi, papír zabalíme do ruličky a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Postupně naplníme všechny rýžové papíry a narovnáme je na plech.
  8. Do hrnečku si dáme pár lžic oleje a pomocí mašlovačky potřeme všechny závitky.
  9. Dáme je zapéct do trouby asi na 20 minut. Jestli jsou hotové poznáte podle toho, že na povrchu zezlátnou.
Kombinujeme
  • Závitky můžeme podávat samostatně jako svačinu nebo předkrm.
  • Pokud je použijete jako součást hlavního jídla, doporučujeme k nim přidat obilovinu (rýži, bulgur…), kvašenou zeleninu a zeleninový salát.
Praktické
  • Při balení závitků doporučujeme ohnout nejprve okraje dovnitř a pak přeložit horní okraj přes závitek a nakonec zarolovat spodní.
  • Snažte se závitky dobře utahovat a po přenesení na plech je otočte spojem dolů.
Obměna
  • Do závitků můžete dát jakoukoliv kombinaci zeleniny.
  • Skvělé je přidat i strouhaný tempeh nebo uzené tofu.
  • Závitky lze i smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale tuto úpravu doporučujeme spíše v zimě.

Děti

Závitky jsou vhodné v malém množství pro děti od 1,5 roku. Použijeme minimálně oleje, soli a dochucovadel.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Děti od 2 let mohou závitky s námi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2024

Pokaždé si užívám jak tu tvorbu, tak tu chuť 🙂

Dnešní závitky s červenou rýží, zeleninou, klíčky a kimchi 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!