- 7 lžic kukuřičné nebo pohankové krupice
- 450 ml rostlinného mléka
- špetka soli
- 1 lžička kokosového oleje nebo rostlinného másla
- na posyp: skořice, kakao nebo karob
- na polití: obilný sirup + kokosový olej nebo rostlinné máslo
Jak připravit veganskou bezlepkovou krupicovou kaši
- Krupici zalijeme mlékem a necháme minimálně hodinu, klidně i přes noc odpočívat.
- V hrnci krupici s mlékem přivedeme k varu, přidáme špetku soli a vaříme za stálého míchání cca 5-10 minut.
- Vypneme a vmícháme lžičku kokosového oleje nebo rostlinného másla, aby se rozpustilo.
- Kaši nalijeme do misky nebo talíře.
- Pomocí sítka posypeme kakaem, případně i skořicí a polijeme kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a obilným sirupem dle chuti.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kaše v hrnci by měla být řidší než klasická krupicová, protože na talíři, jakmile trošku vychladne, ještě zhoustne.
- Pro děti vždy používejte jako posyp kaše karob.
Obměna
- Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, můžete použít klasickou lepkovou krupici.
- Krupici si můžete posypat i opraženými oříšky nebo kokosem.
- Pokud budete podávat kaši jako dezert, můžete ji ozdobit marmeládou či čerstvým ovocem – například lesním ovocem nebo z ovoce udělat “žahour” (chvilku ho povařit se špetičkou soli).
- Pro mlsaly dejte na ještě horkou kaši roztopit kousek hořké čokolády nebo pár kousků čokoládových / karobových peciček.
Děti
- Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, nedáváme ale tuk, ani kakao (nahradíme karobem) a ubereme na sladidlech a dochucovadlech.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
“Krupicovka” občas nesmí chybět 🙂
Před plaváním v Polsku, je potřeba dobrá snídaně 🙂