Podle čeho rostlinné mléko vybírat
- chuť – každé mléko má jinou chuť. Některá jsou přirozeně sladší jako například kokosové, mandlové, špaldové, jiné jsou spíše neutrální jako například rýžové, specifickou chuť má mléko makové.
- účel – pokud chcete vyrábět jogurt, hodí se sojové, protože obsahuje nejvíce bílkovin, pokud chcete mléko použít do kávy, vhodné jsou spíše neutrálnější jako rýžové nebo mandlové, do kaší se hodí jak kokosové, tak rýžové, mandlové i jiné, do kari je nejvhodnější kokosové.
- dietetické požadavky – možná vás bude zajímat obsah proteinů, tuku nebo sacharidů.
- složení – mléko by nemělo mít žádná aditiva, éčka, sladidla, ani umělé vitamíny a minerály.
- cena – např. kešu a quinoa mléka jsou mnohem dražší než rýžová, mandlová nebo sojová mléka.
Čemu se u rostlinným mlék vyhnout
Než koupíte rostlinné mléko, podívejte se na jeho složení a vyhněte se těmto látkám:
Zahušťovadla
Jedná se o různé typy gum jako je guarová, gellan nebo xantanová guma, karubiny a karageny. Tyto aditiva u mnoha lidí způsobují problémy s trávením a poškozují naše střevo.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Karagenan – zatímco některé studie ukazují, že je bezpečný, jiné zjistily opak. Podle vědců karagenan může způsobit zánět střev a dokonce negativně ovlivňuje inzulín (1, 2, 3). V rámci je EU povolen pro široký okruh potravin v částečně omezeném množství (byla provedena revize, že by se karagenan neměl používat pro počáteční kojeneckou výživu a potravin pro speciální lékařské účely).
- Guarová guma – U některých dětí se kvůli konzumaci potravin s xantan gumou objevily vážné střevní problémy. (6)
Sladidla
V dnešní době plné cukrů téměř ve všech výrobcích a potravinách, je vhodné vyhnout se dalším zbytečným cukrům a sladidlům v rostlinných mlékách. Pokud toužíte po oslazeném mléku, raději si ho oslaďte doma obilným sirupem, datlovým sirupem nebo sladem.
Umělé vitamíny a minerály
Umělé vitamíny a minerály nejsou pro naše tělo přirozené, jsou to cizí látky. Je mnohem lepší je dodat přirozeně v celistvých potravinách jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, semínka a ořechy. Například Alpro do svých mlék přidává umělé vitamíny, protože k výrobě mlék používají pražené ořechy, které kvůli vysoké teplotě pražení ztrácejí své přirozeně obsažené vitamíny.
Éčka
Vyhněte se mlékům, které ve složení obsahují aditiva a éčka. Ať už se jedná o již výše zmíněná zahušťovadla nebo stabilizátory. Je to zbytečné. Na trhu existuje spousta mlék, které mají čisté složení (např. pouze voda, ingredience, ze které se mléko vyrábí, případně olej).
Jaké rostlinné mléko vybrat?
Vyrobte si mléka doma!
Je to jednoduché, levné a rychlé.
– Mandlové mléko
– Kokosové mléko
– Lískovo-mandlové mléko
– Sezamové mléko
– Ořechovo-jáhlovo-rýžové mléko
V dnešní době je na trhu k dispozici velký výběr rostlinných mlék – z různých surovin (obilovin, oříšků, semínek, luštěnin), značek, chutí (čokoládové, vanilkové, aj.), typů (RAW nebo z pražených ořechů, ošetřené vysokou teplotou) a složení (slazené, obohacené o vitamíny a minerály, s aditivy). Kromě zdravých výživ a specializovaných e-shopů, najdete rostlinná mléka už v regálech téměř každého super a hypermarketu a drogerie (např. DM).
- Rýžové mléko – je široce dostupné i supermarketech a drogeriích. Hodí se pro každodenní používání do kaší, dezertů, kávy, jídel, smoothies, pečení aj. Je řidší (nedoporučujeme použití v pudincích, často nezhoustnou) a má sladkou chuť. Kontrolujte ale jeho složení, mělo by obsahovat pouze rýži, pitnou vodu, případně ještě olej a sůl.
- Ovesné mléko – prodává se spíše ve specializovaných prodejnách a na e-shopech, běžně v supermarketech většinou není k dostání. Není bezlepkové, proto není vhodné pro přísné celiaky. Jeho složení by mělo obsahovat pouze oves a pitnou vodu, případně olej a sůl. Je nejvíce podobné kravskému mléku co se týče chuti a hodí se jak do slaných, tak do sladkých jídel (např. pudinky).
- Špaldové mléko – je slaďoučké a dá se pít i jen tak samotné. Prodává se ve specializovaných zdravých výživách nebo i třeba v DM drogerii. Dá se použít jak do jídel, kaší, dezertů, smoothies, tak také do nápojů. Hodí se i pro každodenní použití.
- Quinoa mléko – je dostupné pouze ve zdravých výživách a na e-shopech a většinou bývá dost drahé. Je bezlepkové, ale většinou ve složení najdeme obsahuje přírodní přídatné látky jako je slunečnicový lecitin a inulin, anebo sladidla. Můžete ho použít na dochucení jakýchkoliv pokrmů nebo nápojů.
- Jáhelné mléko – v běžných regálech téměř nedostupné. Je bezlepkové, hodí se pro každodenní použití do kaší, dezertů, jídel i kávy.
- Mandlové mléko – obsahuje velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor. Toto mléko se hodí pro každodenní použití, např. do kaší, dezertů, kávy, pečení, smoothies aj. Má přirozeně sladkou chuť. U složení vždy kontrolujte, aby neobsahovalo zbytečné cukry, aroma, éčka a aditiva. Dejte si také pozor na obsah mandlí, některá mléka (jako např. Alpro) obsahují mandlí jen 2 % a mandlovou chuť dodává umělé aroma.
- Kokosové mléko – dá se sehnat jak ve zdravých výživách, tak také asijských prodejnách a supermarketech, a to ve 2 variantách: v krabici nebo plechovce. Složení tohoto mléka pečlivě kontrolujte, protože často obsahuje nežádoucí aditiva a látky (kokosové mléko by mělo mít pouze toto složení: kokosová dužina, případně i kokosová voda, pitná voda). Pro vysoký obsah tuků a exotické suroviny, kterou je kokos, doporučujeme toto mléko spíše příležitostně, například do kari nebo pro změnu do kaše či do pokrmů, kde chceme zachovat jemnou kokosovou chuť (výborné je i v pečených sladkých i slaných pokrmech nebo smoothies).
- Kešu mléko – opět v regálech běžně není dostupné a je drahé. Kontrolujte složení, aby neobsahovalo cukry a éčka a také se dívejte na obsah ořechů (např. Alpro dává do mléka pouze 3,1 % kešu, oproti tomu Provamel 6 %). Je méně sladké v porovnání s mandlovým mlékem, ale krémovější. Hodí se na dochucení jídel, dezertů, kaší i nápojů.
- Lískooříškové mléko – obsahuje hodně vitamínu E a minerálů jako je vápník, hořčík a zinek. Toto mléko není běžně k dostání a většinou obsahuje (sice přírodní) přídatné látky. Hodí se na dochucení nápojů, dezertů, jídel i kaší.
- Sojové mléko – sója je ve formě mléka bez úpravy fermentací nestravitelná. Sojové mléko tedy není vhodné pro každodenní použití. Ze sójového mléka ale můžeme dělat fermentované sojové jogurty, díky čemuž se sója stane stravitelnější pro náš organismus.
Nestihnete celé otevřené mléko spotřebovat? Zamrazte si ho!
Pro jednoho člověka je celé velké balení rostlinného mléka moc a často ho nestihneme spotřebovat, než se zkazí. Pokud máte doma formičky na led, nalijte do nich mléko a nechejte si ho ve formičkách zamrazit. Pak stačí vyloupnout množství, které potřebujete a použít do pokrmů (pokud ho vložíte do teplého jídla, rozpustí se), rozmražené do nápojů, dezertů aj.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za informace myslela jsem že už toho vím dost ale jak vidím tak se učíme celý život. Děkuji 🤗💜
Děkuji moc za skvělý článek. Napadá mě se zeptat, jak vyrobit jahelné mléko?