- 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
- 1 lžíce amarantu
- 3,5 hrnku vody
- špetka soli
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Do hrnce dáme vodu, amarant a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
- Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
- Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
- Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč.
- Necháme vychladnout.
- Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.
Praktické
- Přidaný amarant (na rozdíl od mouky, která někdy dělá hořký ocásek) na chuti nepoznáte. Polenta bude mít jen malinko hrubší strukturu a na povrchu “pupínky”.
- Pokud nenamočíte, také se uvaří. Amarant i krupice. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
- Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.
- Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
- Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.
Obměna
Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.
DětiPolenta s amarantem je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jednoduchý, výborný! Přidala jsem trochu rozmarýnu, k tomu kopračka z petržele a zelí a marinovaný tofu – super oběd😋
Mám rozpoluplný postoj ke kukuřici, stejně, jako k bramborám. Nevyhazuji sice ze zeleninové směsi dvě zrnka kukuřice, ale polentu jsem do jídelníčku ještě nezařadila. Mám 38 let Crohnovu chorobu, ale posledních asi osm let spí a nezlobí hlavně proto, že jsem radikálně změnila jídelníček. J e hodně podobný vašemu a taky od vás poslední dobou čerpám báječnou inspiraci. Ale co s tou kukuřicí? Jsou na to různé názory: … Jinak Evě veliká pochvala a obdiv za vystupování v Prostřenu! Mějte se krásně Janina :-)