- 1 hrnek kukuřičné instantní polenty
- hrst čerstvé bršlice
- 3 a 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku vařené rýže
- špetka soli
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
- Dáme vařit vodu se solí.
- Omyjeme ve studené vodě bršlici a nasekáme na drobno.
- Do vroucí vody rozmícháme instantní polentu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme několik minut do zhoustnutí.
- Když je polenta dosatečně hustá, vmícháme bršlici a uvařenou rýži.
- Promícháme a vlijeme na hluboký plech a necháme vychladnout.
- Po zchladnutí lze dobře porcovat.
Praktické
- Osobně mám raději klasickou krupici, tu je ale vhodné na pár hodin namočit.
- I minutovou polentu vařím něco málo minut, je pak lépe stravitelná, chutnější, hustější.
- Pokud máte čas stát u vaření polenty, klidně změňte postup – dejte ji do studené vody a za občasného a ke konci stálého míchání jí přiveďte k varu. Bude lépe provařená.
- Někdy je potřeba přidat více vody než je v návodu, mějte proto vodu po ruce, když polentu mícháte.
- Polenta po ztuhnutí bude mít tvar podle nádobí, do které ji nalijete. Nemusí to být plech, ale klidně mísa, talíř apod.
- Množství si přizpůsobte pro vaši potřebu, my děláme vždy více než na jedno jídlo, protože se hodí na svačiny.
Kombinujeme
Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.
Obměna
Do polenty můžeme dát cokoli, co máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.
DětiPolenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pravě uvařeno, dala jsem bršlici+medv.česnek, trošku kopřivy :-) a trošku tebi i dovnitř.
Naďo, prosím jak to děláte s tím lahůdk.droždím? Jak to stuhne, obalím na “sucho v lah.” droždím a opeču s trochou oleje na pánvi? Omlouvám se za možná jednoduchý dotaz, jsem začátečník :-)
Naďo jsi mě úplně nalákala..:) mě nějak bršlice nejede..ale tak to tedy zkusím..:)