- 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
- 1 lžíce sezamu
- 3,5 hrnku vody
- špetka soli
- Do hrnce dáme vodu, kukuřičnou krupici a propláchnutý sezam.
- Necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
- Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
- Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
- Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme do mísy, na plech nebo pekáč.
- Necháme vychladnout.
- Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Používám kukuřičnou krupici, přijde mi chutnější. Pokud chcete použít instantní polentu, držte se návodu na sáčku.
- Výšku polenty určíte tím, jakou zvolíte nádobu, ve které bude polenta chladnout a tuhnout. Já vařím vždy dvojnásobek a dávám na klasický pekáček. Mám pak kostičky vysoké jak vidíte na fotkách a množství mi vystačí pro 4-5 lidí na dvě jídla.
- Pokud potřebujete doplnit vápník, podpořit tvorbu mléka při kojení apod., klidně sezamu dejte více.
- Sezam má lehce oříškovou chuť a většině lidem chutná, někdo však nemá v oblibě slabý nahořklý chuťový ocásek, takže to s množstvím nepřežeňte, aby vás sezam v polentě nerušil.
- Pokud nenamočíte krupici, také se uvaří. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
- Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.
- Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
- Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.
Obměna
- Místo světlého sezamu můžeme dát černý, polenta pak bude “puntíkatá”.
- Místo sezamu můžeme dát jiná semínka nebo přidat i jiné obiloviny, třeba amarant.
- Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati či bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.
- Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně. Sezam dáváme tam, kde se neobáváme alergie.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Polenta je skvělá příloha k čemukoliv, dneska jsem si ji udělala se seitanem na žampionech a cuketě a bylo to vynikající😋