- 1 hrnek kukuřičné krupice
- 3 a 1/2 hrnku vody
- špetka soli
- Do hrnce dáme vodu a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
- Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
- Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
- Odstavíme, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč a necháme vychladout.
- Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zimní úprava
- Postup je stejný jen nevaříme v hrnci na plotně, ale nalijeme na plech nebo pekáč odpovídající velikosti a pečeme cca 50 minut na 180 °C.
Praktické
- Pokud nenamočíte, také se uvaří. Máčením zlepšujeme stravitelnost, na chuti to však nepoznáte. Takže než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
- Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Vodu dejte podle návodu, prodávají se různé druhy, některé se vaří jen minutu.
- Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
- Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.
Obměna
- Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.
- Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář