- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 hrnek sušených hub
- 1 hrnek vody
- 1 cibule
- 1/2 litru vývaru/vody
- 1 velký pastinák/3 petržele
- 1 tuřín
- 1 lžička celého kmínu
- 2 listy bobkového listu
- 3 kuličky jalovce
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- 4 snítky kopru
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička umeoceta
- V jednom hrnci budeme vařit houby s tuřínem a kořením, ve druhém hrnci rozdusíme pastinák. Na závěr to spojíme, až pastinák rozmixujeme. Takže krok za krokem:
- Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
- V jednom hrnci dáme ohřát vývar/vodu. Než se ohřeje, očistíme zeleninu a nakrájíme ji – cibuli na malé kostičky, oloupaný pastinák a oloupaný tuřín na kostky.
- V druhém hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme. Přidáme pastinák a společně restujeme několik minut. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 10 minut na mírném plameni pod pokličkou. Pro kontrolu píchneme do pastináku vidličkou, zda je měkký.
- V prvním hrnci (od vývaru) dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s tuřínem, kmínem, bobkovým listem a kuličkami koření. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
- Nasekáme kopr na jemno.
- Když je pastinák měkký, hrnec odstavíme, rozmixujeme obsah do hladka. Můžeme přidat vodu z hub, aby se nám lépe mixovalo.
- Do vzniklé krémové polévky přidáme uvařené houby s tuřínem, nasekaný kopr a dobře promícháme.
- Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Popis zní možná složitě, ale v praxi je to velmi jednoduché a docela rychlé jídlo, které se hodí například jako zdravý oběd. A hlavně ta chuť rozhodně stojí za ty dva použité hrnce.
- Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
- Kuličky koření dávám do čajového sítka, nemusím je pak lovit. Místo sítka můžete zavázat do platýnka a zavázat nití.
- Mixovat můžete ponorným mixérem, pastinák se mixuje velmi snadno a je pěkně krémový. Já ráda používám na krémové polévky stolní mixér, protože umí konzistenci, ve které nikdo nepozná, že se jedná o zeleninový základ.
- Sušené houby je dobré předem namočit, ale dají se i uvařit bez namáčení, jen jim dejte chvilku čas, aby změkly během varu. Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.
- Kopr můžete použít i sušený, přidá se do hotové polévky na závěr.
- Čím více hub, tím bude polévka tmavší; čím více rostlinné smetany, tím bude světlejší až bílá.
- Když nemám čas, vařím i bez koření a je stejně výborná.
- Polévka je přirozeně bezlepková a nesójová, pokud použijete mandlovou, rýžovou či jinou rostlinnou smetanu, kde základ není sója nebo oves. Smetanu můžete vynechat.
- Smetanu můžete vynechat nebo nahradit rostlinným mlékem.
- Místo tuřínu můžeme dát kedlubnu.
- Pastinák můžeme nahradit petrželí, kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařený tuřín dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc velká dobrota. Použila jsem čerstvé houby .Díky za recept 👍
Mnam ♥️