Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kulatozrnná rýže vařená s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Kulatozrnnou rýži vařím v zimě mnohem častěji. Doporučuje se to, protože má více zahřívající účinek než dlouhozrnná, a my na ní máme víc chuť :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže natural
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

K Jíme Jinak mě přivedla snaha udělat něco se svým zdravím. I když mojí motivací nebylo hubnutí,

Jak připravit natural rýži s pohankou

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Rýži natural je vhodné namočit předem. V ideálním případě ji necháme pár hodin (nebo přes noc) namočenou, ale uvaří se i bez namáčení.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

  • Miminkům určitě namáčíme rýži, nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 5. 2023

Mnaaaam ♥️ přidali jsme dynove semínko
Priloha k Adzuki na paprice a osvěžující salat ♥️

Můžete mi prosím říct, proč se pohanka nenamáčí? právě jdu cedit přes noc namočenou… :(, no snad se tolik nestane, v nejhorším z toho bude kaše :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...
17
11

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...