Japonské nože u nás doma
Ještě než jsme změnili jídelníček, dostali jsme od švagra svatebním darem sadu nožů dovezených z jeho pracovní cesty do Japonska. “Na co takové kinžály?” pomyslela jsem si tenkrát, ale z úcty k hodnotnému daru je schovala kamsi do skříně v kuchyni.
Po změně jídelníčku jsem velmi rychle zjistila, že krájením a čištěním zeleniny trávím nějak moc času a že se mi nekrájí vůbec pohodlně. Inspirována kamarádem, který už takhle vařil ve své zdravé jídelně s nápadně velkým nožem v ruce, jsem vytáhla zapomenuté nože a objevila jejich kouzlo. Od té doby se u nás jiné nože než ty japonské nepoužívaly.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
10 let jsme si vystačili se dvěma noži: nožem nikiry a nožem santoku viz fotka vpravo nahoře. Časem jsme pořídili menší nůž na ovoce (na fotce s ním Kája krájí cibuli) a rozšířili rodinku nožů ještě o univerzální nůž, který jsem si velmi oblíbila, a o sekáček.
Krájí celá rodina
S velkými noži se překvapivě dobře krájí ženám i dětem, nejen mužům. Velkých ostrých nožů jsem se dříve bála. Že se říznu, že je neudržím, že se mi děti pořežou. Ale opak je pravdou. Dobrý nůž se lépe ovládá, při práci s ním nemusíte vyvíjet velkou námahu a nehrozí, že vám sklouzne po povrchu a říznete se. Takže i naše malé holky od prvního vaření používaly velké japonské nože.
Jak vybrat správný nůž
- Nůž by vám měl sednout do ruky – neměl by být těžký (ženám doporučuji nepořizovat si nůž těžší než 0,14 kg) a měl by mít příjemnou rukojeť.
- Někomu více vyhovuje hranatý nůž tipu nakiri, který tvarem připomíná sekáček, někomu spíše špičatý nůž typu santoku. Já mám ráda po ruce oba.
- Pro vykrajování a loupání zeleniny se více hodí menší nůž s kratší rukojetí k tomu přímo určený.
- Kdo si neví rady, určitě neudělá chybu, když si na naše zdravé vaření pořídí univerzální nůž.
- Další možností je pořídit se sadu nožů a mít vždy po ruce ten správný nůž podle momentální potřeby.
Je důležité vybírat nůž podle toho, co s ním máme v plánu provádět. Každý tip nože má svůj účel, pro který byl zhotoven. Nůž na pečivo má zoubky jako pilka a skvěle krájí pečivo, ale nehodí se pro krájení tuhé zeleniny či vykosťování masa. Nůž na vykosťování má jiné vlastnosti než plátkovací nůž nebo nůž na steaky.
Na noži nešetřete. Kvalitní nože jsou leštěny ručně, což zvedá jejich cenu. Ale mechanickým obráběním nikdy nemůže být dosaženo takové kvality, jako ručním zpracováním japonskými mistry. Takové nože vydrží déle ostré, dobře se brousí a budou vám skvěle sloužit klidně celý život. Levný nůž vám bude kazit radost z vaření, protože nebude poslušný a nepůjde vám s ním práce snadno od ruky. Kvalitní nože z nejlepší japonské a švédské ocele s rukojetí z prvotřídních moderních materiálů můžete pořídit již od 490 Kč, ty nejlepší pak klidně i za 2 – 3,5 tisíce Kč.
Jak správně pečovat o kuchyňské nože
Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete výrazně prodloužit životnost dobrého nože a přetvořit vaše rutinní vaření na snadný a fascinující proces:
- Používejte nůž pouze k tomu, k čemu byl určen – nůž na krájení chleba zničíme, pokud s ním budeme vykosťovat maso apod., může dojít k nevratném poškození čepele.
- Pořiďte si kvalitní prkýnko – většina nožů nesmí přijít při krájení do kontaktu s tvrdými materiály jako je sklo nebo kámen, ideální podložka na krájení je proto měkké dřevo.
- Nedávejte nůž do myčky – okamžitě po použití ho umyjte, zbavte nečistot utřete do sucha a uložte.
- Skladujte nůž na bezpečném místě – nůž nepatří mezi příbory a jiné kovové předměty, které tupí jeho čepel, ideální jsou stojany na nože.
- Nože je potřeba včas nabrousit – řezné hrany postupně získávají mikroskopické defekty, které snižují kvalitu krájení a časem může dojít ke znehodnocení nože, když je neodstraníme; dodržujte pravidla broušení daná výrobcem daného nože.
Ušetřete díky členství v Klubu Jíme Jinak
Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [přihlaste se] na všechny nože a příslušenství značky Samura. [přihlaste se].
Ve stejném eshopu www.traminal.cz mohou členové Klubu nakoupit s mimořádnou slevou [přihlaste se]také výrobky značky Kuvings (odštavňovače, fermentor – výrobník sýrů, jogurtovač), Eaziglide (nepřilnavé nádobí), Berkey (filtr na vodu) , Yden (sušičky) a Ankarsum (kuchyňský robot) [přihlaste se].
Členové klubu Jíme Jinak mají ve stejném eshopu také mimořádnou slevu [přihlaste se] na značku Vitamix (mixér). [přihlaste se].
Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [přihlaste se] na značku Nutramilk (výrobník rostlinných mléka a másel) v e-shopu www.traminal.cz. [přihlaste se].
Členové klubu Jíme Jinak mají také mimořádnou slevu [přihlaste se]na celý sortiment značky Walder Biotech (mlýnky a vločkovače)v e-shopu www.traminal.cz. [přihlaste se].
Na všechny ostatní značky mají členové krásnou slevu [přihlaste se], díky které ušetříte i několik tisíc v e-shopu www.traminal.cz. [přihlaste se]
Výhoda pro registrované uživatele
Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [přihlaste se].
UPOZORNĚNÍ:
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj Evi, byla jsem v jarní očistě a teď pokračuji v klubu jíme jinak. Dělala jsem polentu za 1 min. a když jsem do horké vody vsypala polentu, udělaly se hrudky, i když jsem míchala rychle. Co jsem udělala špatně?Díky za radu. P.
Ahoj, chápu správně, že k noži bych měla automaticky koupit i autorizovaný brousek? máme takový ten klasický co se jím nůž jakoby protáhne. už jsem se chystala objednávat nůž na zkoušku, ale brousek mi trochu vykolejil rozpočet🙈