Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Kvašáky – nakládané okurky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Snadno, rychle a bez zavařování. Nechceme přeci zničit bakterie mléčného kvašení, které tolik prospívají našem střevnímu mikrobiomu.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • okurky na naložení
  • dubové či třešňové listy (nemusí být)

Věci a situace mnohdy nejsou tím, čím se zdají na první pohled být. Jen proto, abyste zapadli a vydrželi s ostatními,...

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
  2. Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Okurky důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Listy, pokud máme, opláchneme a necháme okapat.
  5. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a naloupeme česnek na stroužky.
  6. Pokud máme listy, dáme je na dno sklenice, přidáme česnek a pak dáváme okurky. Pěchujeme je co nejvíc k sobě, aby nevyplavaly a držely uvnitř. Pokud se nám nevejdou, můžeme nakrájet na řezy nebo menší dílky viz fotky. Někdy kombinuji celé s kousky, kterými sklenici doplním a okurky utěsním.
  7. Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  8. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  9. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme. Obsah sklenic změní barvu do bíla, to je v pořádku, tak to má být.
  10. Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).

Praktické

  • Okurky v celku vydrží déle křupavé oproti řezům či kouskům. Ideální je tedy nakládat menší okurky, které se dobře vejdou do lahví. Jak ale vidíte z fotek, my nakládáme malé i velké. Ty v celku pak necháváme na konec a přednostně jíme řezy a kousky.
  • Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne. Když mám zeleniny hodně, uvařím si nálev den dva dopředu a pak jen postupně nakládám zeleninu tak, jak ji stíhám čistit a porcovat.
  • Takto připravené kvašáky déle vydrží než při naložení do teplého nálevu, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
  • Okurky nám vydržely ve sklepě v pohodě dva roky. Časem měknou a nejsou tak křupavé. S jejich křupavostí pomůže právě přidání listů, které zpomalí proces měknutí, ale rozhodně nejsou podmínkou pro naložení okurek. Roky jsem tento trik neznala a nakládala úspěšně i bez nich.

Obměna

  • Stejným způsobem můžeme naložit cukety, patizony či jinou zeleninu.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo česneku můžete dát kolečko mrkve nebo cibule, někdy přidávám obojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
14. 8. 2024

Dubové listy? To neznám🤔🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...
22
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...