- zbylé uvařené fazole
- voda podle potřeby
- sůl (1 lžíce na 1/2 litru vody)
Jak připravit zavařené fazole
- Svaříme vodu se solí, aby se rozpustila.
- Uvařené fazole dáme do čisté vymyté láhve.
- Zalijeme vodou až po okraj.
- Zatížíme menší lahví, aby byly fazole potopené.
- Necháme víčko jen přiložené, aby dovnitř mohl trochu vzduch.
- 3 dny necháme při pokojové teplotě kvasit.
- Voda se zakalí a zbělá jako u rychlokvašek a fazole dostanou stejnou vůni.
- Pak lahev zavřeme a dáme do ledničky.
😁 Vstup do kurzu zavíráme 1.11.
Letos žádné podzimní přibírání.
8 týdnů vedení, jídelníčky, videa.
Jdu do toho!
Praktické
- Když potřebujete honem honem luštěninu a nemáte namočeno ani uvařeno, sáhnete po kvašených fazolích a máte zdravou konzervu hned po ruce. A pozor, nemusíte je okyselovat, jsou kyselé samy o sobě!
- A nemusíte se omezovat jen na adzuki. Když navaříte víc fazolí než jste schopni sníst, tak je taky naložte, ať už je to červená ledvina, sloní ucho, pinto, černá fazole nebo jakákoli jiná.
Obměna
- Fazole v lahvi můžeme proložit kousky zeleniny (třeba mrkví, květákem, pórkem podle zásob) nebo kořením (česnek, kopr, pepř či jiné). Zelenina tak zkvasí spolu s fazolemi a budete mít čím zdobit talíř.
- Můžete samozřejmě použít jakékoli druhy fazolí, není třeba čekat jen na zbytky adzuki z léčebného vývaru. Hezky vypadá kombinace tmavých a světlých fazolí v jedné lahvi.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫
Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →
Komentáře
Tak koukám, že jsme skoro po roce zkusila opět kvasit fazole, ale tentokrát se to tedy nepovedlo, a smrdí , nebo voní to jako syrečky, tedy už to jdu dát slepicím, nemám odvahu to konzumovat, ale třeba je to úplně super zdravé..:)))), tak nevím, co bylo špatně…
Zbyly mi malé bílé fazole, a už jsem se velmi dlouho chystala je zkusit kvasit…, moc jsem se s tím nepárala..dala jsem je do menší sklenice, zalila vychladlou slanou vodou až po vrch a nechala přikryté kvasit, trvalo to asi jen dva dny, a výsledek mě překvapil, moc mi chutnají, tak jsem se rozplývala, a dala ochutnat manželovi, nic neříkal, a pak prý, že je to asi dobré..:)))