Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

“Kvaška” – presovaný salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Osvěžující, presovaný salát, který krásně doplní vaše jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 1 polévková lžíce umeocta

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Postup
  1. Zelí a mrkev nakrouháme najemno v robotu nebo ho ručně nastrouháme na struhadle.
  2. Dáme do mísy, přidáme umeocet a rukama dobře propracujeme tak, aby pustilo šťávu.
  3. Upěchujeme v míse, přiklopíme talířkem nebo miskou, které pasují do mísy, aby byla zelenina pod tlakem a zatížíme. Ideálně lahví vody.
  4. Necháme na lince “kvasit” alespoň půl hodiny a podáváme.
  5. Můžeme nechat kvasit i déle, klidně 4 hodiny, pak uchováváme v lednici, kde vydrží i několik dnů.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
    Praktické
    • Zvolte takovou mísu, na kterou vám bude pasovat jiný, menší talíř nebo mistička, abyste mohli zeleninu zatížit.
    Obměna
    • Kvaška lze udělat z jakékoliv kombinace zeleniny.

    Děti

    • Kvašku mohou děti v malém množství od 1 roku.
    • Dětem od 1,5 roku můžete už tento salát podávat ke každému jídlu.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    17 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mila Beata
    16. 6. 2023

    Mnaaaaaaam ♥️

    Mila Beata
    16. 6. 2023

    Mnaaaaaam ♥️

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

    Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

    Nakládaná cuketa – kvašáky

    Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

    Nakládaná cuketa – na delší skladování

    Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

    Nakládané smrkové výhonky

    Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

    Nakládané modřínové výhonky

    Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...
    6

    Lazaňové závitky z cukety

    Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...