rozkvas:
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 70 g voda
- 70 g špaldové mouky
těsto:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- hotový rozkvas
- 500 g špaldové mouky
- 250 g vody
- 25 g oleje
- 11 g soli
ostatní:
- italská á la “rajčatová” omáčka (nebo klasický rajčatový protlak)
- uzené tofu
- veganský sýr
- paprika
- čerstvá bazalka
- brokolice
Jak připravit zdravou kynutou pizzu z kvásku
- Smícháme aktivní kvásek s vodou a moukou v míse.
- Mísu zakryjeme a necháme 9 hodin v pokojové teplotě kvasit.
- Hotový rozkvas smícháme s vodou a všemi dalšími ingrediencemi na těsto.
- Tužší nelepivé těsto rozdělíme na 4 stejně velké části.
- Každou z nich ještě propracujeme na desce a vytvarujeme do bochníčku.
- Bochníčky dáme na plech a necháme 3-4 hodiny fermentovat pod utěrkou.
- Každý bochníček vyválíme nebo vytaháme do kulatého pizza tvaru (nebo vyválíme do obdélníku), namažeme omáčkou a ozdobíme tím, co máme rádi (my jsme použili proužky papriky, růžičky brokolice, strouhaný veganský sýr ze zdravé výživy, plátky uzeného tofu a lístky čerstvé bazalky).
- Pečeme 7-9 minut na 250 °C.
Praktické
- Pizza se skvěle hodí jako občerstvení na oslavy, párty, s sebou na piknik, jako svačinka na výlet.
- Není třeba ji skladovat v lednici. Vydrží i 2 dny mimo lednici.
Obměna
- Místo rajčatového protlaku nebo falešné rajčatové omáčky můžete pizzu namazat i pestem, sýrovou omáčkou aj.
- Pizzu můžete obložit tím, co máte rádi – rajčaty, paprikou, brokolicí, žampiony, kukuřicí, uzeným tofu, tempehem, veganským sýrem aj.
- Místo špaldové mouky můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku.
Děti
- Tato pizza je vhodná pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná pizza,děkuji🥰
Těsto super a pochvaloval si to i synek, který pizzu sám pekl a byl moc rád, že se mu podařilo to celé připravit a ještě to bylo dobré (pánové to měli s masem tedy, moje čtvrtka jen se zeleninou). A to jsem se bála, že to bude přilepené, protože plech jsme jen naolejovali a ,zapomněli pomoučnit, když jsem mu ukazovala jak přenést rozválené těsto na plech – šlo to výborně dolú i bez mouky.