Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskové knedlíky s kedlubnovým zelím a osmaženou cibulí s tempehem

Uvařeno

Když vám od kdečeho zbyde trochu, tak proč to nezkombinovat.

Minulý rok byl pro mě rokem plným dramatických změn, ale protože můj život stále provází Jíme Jinak, ráda bych se s v...

Ingredience pro 2 osoby

Kváskové knedlíky:
700g čerstvě mleté mouky (já použil 500g z červené pšenice, 100g ječné a 100g ovesné)
2 lžíce žitného kvásku
2 lžičky soli
teplá voda
1 hrnek zchladlých vařených ječných krup

Kedlubnové zelí:
1 větší kedlubna
1 žlutá cibule
1/2 dcl jablečného moštu
jablečný ocet
sůl

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Osmažená cibule s tempehem:
1 velká červená cibule
100g tempehu
sójová omáčka a umeocet
ovesné vločky nebo nahrubo mletý oves
voda nebo zeleninový vývar

Postup

Kváskové knedlíky (min. 1 den předem):
Mouku, teplou vodu (max. 40°C) a kvásek promícháme a vytvoříme tužší těsto a necháme 4h v teple kvasit. Po vykvašení přimícháme sůl a kroupy. Naplníme rovné čajové hrnky cca do 2/3 výšky a postavíme do hrnce s vodou sahající cca do 1/2 výšky nejmenšího hrnku a cca 45 min pod pokličkou paříme na nejnižší stupeň.
Po uvaření necháme vychladit, pak krájíme na kolečka a před použitím krátce napaříme.

Kedlubnové zelí:
Kedlubnu oloupeme a nastrouháme nahrubo, osolíme a podlijeme troškou jablečného moštu a dusíme do změknutí. Před koncem okyselíme jablečným octem. Nezahušťuju.

Osmažená cibule s tempehem:
Velkou cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi Wok rozpálíme cca 1-2 lžíce oleje a cibuli smažíme. Pak přihodíme na kostičky nakrájený tempeh a ještě chvíli spolu smažíme. Přidáme 2 lžíce ovesných vloček, sojovou omáčku, umeocet a podlijeme troškou vody nebo vývaru a krátce podusíme.

Na talíři servírujeme s trochou kvašené zeleniny, popř. i trochou ledového salátu nebo jiné jemné zeleniny.

Praktické rady

Knedlíky lze klasicky vařit i ve vodě cca 25 min, ale s pařením mám jistotu, že se mi nerozvaří a nemusím hlídat pokličku. Namísto krup lze použít i vařenou rýži, pohanku, či jiné obiloviny a to i v naklíčené podobě.

Kedlubnu do zelí lze nahradit hlávkovým zelím nebo i čínským zelím. Zahustit lze škrobem nebo ovesnými vločkami, v tomto případě přidat krátce po začátku dušení.

Namísto červené cibule lze použít jakoukoliv jinou.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
9. 12. 2023

Chrochtali jsme blahem , ten kvaskovy knedlík se nedá popsat slovy , vypadá pravda jako chleba 😂 vařila jsem na utěrce v páře a pak hned nakrajela niti , bože takova dobrota mnam♥️, kedlubnove zeli taky ah, neměli jsme tempeh , tož jsem dala seitan mnaaam , a coleslaw

hajekelcara10
13. 11. 2022

Moje prvni kvaskove knedlika a mely velky uspech. Dekuji za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

28
11

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Plněná roláda s pestem a tofu

Věrná alternativa klasických plněných masových rolád ve veganské variantě. Doporučujeme podávat s “bramborovou” kaší :-)

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...