Na těsto:
- 3/4 hrnku pšeničného kvásku
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 dcl rostlinného mléka
- 2 plné lžíce sladu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce arašídového másla
Náplň 1:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 1 hrst hrozinek
- 1 lžička sladu (lze vynechat)
- trocha vody
- skořice
- loupané mandle na ozdobu
Náplň 2:
- 1 hrnek povidel bez cukru
- mletý mák
- voda na naředění povidel
- loupané mandle na ozdobu
Postup
-
V rendlíku mírně zahřejeme rostlinné mléko a rozpustíme v něm slad. Přidáme olej a máslo. Tyto mokré ingredience přimícháme do mísy s moukou a kváskem. Těsto je malinko lepivé. Zpracované těsto necháme v míse odpočívat.
-
Zaděláváme ho tak ideálně navečer kolem a necháme zhruba 3 hodiny kynout, pak v míse, přiklopené pokličkou, přesuneme do lednice a ráno vytáhneme.
-
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů. Z každého uděláme kuličku a tu pak rovnoměrně vytvarujeme do tvaru kolečka a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Koláče necháme ještě cca 1 hodinu kynout na plechu. Zdvojnásobí objem. V mezičase uděláme náplň.
-
Náplň vyrobíme tak, že rozmixujeme hrozinky s vodou, přidáme mleté ořechy a skořici. Pokud někdo rád hodně sladké, dá se doplnit lžičkou sladu.
-
Druhý velmi dobrý druh je s povidlovou náplní. Mám domácí tekutá povidla, která zahušťuji mletým mákem. Pokud máte hustší povidla, dají se naředit vodou a mákem zahustit.
-
Náplň naneseme na koláče rovnoměrně lžící.
-
Pro tradiční vzhled doplníme loupanými mandlemi.
- Troubu vyhřejeme na 250°C a takto pečeme 5 minut. Poté stáhneme teplotu na 200°C a dopečeme ještě 15 min.
Praktické
- Okraje můžeme potřít olejem s rostlinným mlékem, aby se po upečení leskly.
- Na ozdobu můžeme po upečení posypat kokosovou moukou.
Obměna
- Můžete zvolit jakoukoliv jinou oblíbenou náplň dle vlastní chuti a fantazie.
Děti
- Vzhledem k tomu, že se jedná o pečené moučné jídlo, dáváme tento veganský dezert dětem cca od 2 let. Pokud už ale jedí běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Máte někdo zkušenosti s bezlepkovou verzí?