- 4 hrnky vařených jahel s rýží
- 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek vody
- špetka soli
- 3 lžičky kmínu
- hrst medvědího česneku
- olej na smažení
- Do mísy dáme vařené zchlazené obilí, zaprášíme moukou, přidáme sůl, kmín, kvásek a vodu.
- Důkladně promísíme a necháme v teple pod utěrkou kynout. Stačí pár hodin, ale můžeme nechat i do druhého dne.
- Po nakynutí přidáme do těsta nasekaný medvědí česnek a propracujeme rukama.
- Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
- Mokrýma rukama tvarujeme placky. Můžete je nahoře posypat kmínem jako my na fotce.
- Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Kvásek nesmí přijít do vroucích obilovin, můžeme je použít, když trochu vychladnou, nebo vzít zbylé již studené.
- Čím déle necháme kynout, tím nakynutější, ale taky kyselejší placky budou. Jednou jsem je nechala kynout dva dny a byly výborné, rodina myslela, že jsem je dochutila octem nebo přidala kysané zelí, byly až štiplavé.
- Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
- Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek, my jsme použili pohankový, ale pokud nemáte omezení, můžete použít kvásek žitný či pšeničný a stejně tak zaměnit mouku a obiloviny.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.
Děti
- Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zdravim vas a muzu se zeptat na ten pohankovy kvasek jak se dela?
Tak ani jsem tomu moc nevěřila ale placky jsou opravdu užasný.Děkuju za recept ❤️