rozkvas:
- 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 ml vody
těsto:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 400 g špaldové mouky
- 100-150 g vody/rostlinného mléka
- 1 lžička vanilky v prášku
- hrst rozinek
- hrst mandlí
- 100 ml obilného sirupu
- 80 ml oleje
- 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
- kůra z 1 BIO citrónu
- špetka soli
na potření:
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce obilného sirupu
Jak připravit mazanec z kvásku
- Nejprve připravíme rozkvas:
- Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
- Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas plná bublinek.
- Pak vyrobíme bochánek:
- Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme menším množstvím, podle savosti mouky přidáme), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Pokud by bylo příliš husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
- Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
- Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
- Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
- Po hodině kynutí můžeme těsto znovu roztáhnout, přeložit napůl, několikrát zopokovat a pak nechat znovu kynout jako bochánek ještě cca 2 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
- A upečeme:
- Rozpálíme si troubu na 180°C.
- V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme bochánek (bude vypadat jako potřený vajíčkem).
- Můžeme ještě navrch přidat mandle nebo rozinky.
- Bochánek dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby.
- Pečeme 20 – 40 minut, kontrolujeme špejlí zda už je propečený.
- Průběžně kontrolujeme barvu, kdyby bochánek nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálily.
- Necháme vystydnout a až poté krájíme.
Praktické
- Pokud spěchám a nemám čas čekat na rozkvas a nechce se mi s těstem moc namáhat, překládat a znovu nechat kynout, udělám těsto z neoživeného kvásku rovnou z lednice a nechám ho cca 5 hodin kynout, dokud nenakyne. Upeče se také, chutná také dobře, jen je hutnější než když si udělám zvlášť rozkvas a když si s těstem pohraju.
- Pokud chceme mazanec “pocukrovat”, použijeme k tomu sušený slad (sypeme těsně před podáváním, protože má tendenci se roztékat) nebo sušeným rostlinným mlékem, jemnou kokosovou moukou apod.
- Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
- Bochánek uchovávejte zabalený v utěrce.
- Pokud by byl po dvě dnech už tvrdý, stačí jej chvilku napařit na pařáčku.
- Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.
Obměna
- Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
- Místo mandlí můžete dát ořechy či semínky.
- Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
- Do můžete můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborný je i z vody.
Kombinujeme
- Mazaneck je výborný samotný nebo namazaný rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.
Děti
- Mazanek je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jim dáváme pečivo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za výborný recept…řekla jsem si, že ho zkusím cvičně ještě před Velikonoci neb z kvásku jsem ještě nic sladkého nepekla (chleba již několik let). Věnovala jsem se mu skoro dva dny ;), překrmila žitný kvásek na špaldový, zaměstnala pěkně svaly ručním hnětením, a dnes ráno nedočkavě zakrojila…je výborný! Uvnitř skutečně krásně nadýchaný a heboučký jak hedvábí :) Prostě slast! Děkuji.
Letos vyšel trochu nižší, ale na funkci to nemá vliv 🙂