Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 1 roku

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do kapsy. Díky celozrnné mouce je sytý, takže nesníte půl mazance na posezení.

Ingredience
na 1 velký nebo 2 malé bochánky
rozkvas:
  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody
těsto:
  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli
na potření:
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit mazanec z kvásku

  • Nejprve připravíme rozkvas:
    • Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
    • Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas plná bublinek.
  • Pak vyrobíme bochánek:
    • Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme menším množstvím, podle savosti mouky přidáme), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto, ze  kterého vytvoříme bochánek. Pokud by bylo příliš  husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
    • Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
    • Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
    • Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
    • Po hodině kynutí můžeme těsto znovu roztáhnout, přeložit napůl, několikrát zopokovat a pak nechat znovu kynout jako bochánek ještě cca 2 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • A upečeme:
    • Rozpálíme si troubu na 180°C.
    • V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme bochánek (bude vypadat jako potřený vajíčkem).
    • Můžeme ještě navrch přidat mandle nebo rozinky.
    • Bochánek dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby.
    • Pečeme 20 – 40 minut, kontrolujeme špejlí zda už je propečený.
    • Průběžně kontrolujeme barvu, kdyby bochánek nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálily.
    • Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Pokud spěchám a nemám čas čekat na rozkvas a nechce se mi s těstem moc namáhat, překládat a znovu nechat kynout, udělám těsto z neoživeného kvásku rovnou z lednice a nechám ho cca 5 hodin kynout, dokud nenakyne. Upeče se také, chutná také dobře, jen je hutnější než když si udělám zvlášť rozkvas a když si s těstem pohraju.
  • Pokud chceme mazanec “pocukrovat”, použijeme k tomu sušený slad (sypeme těsně před podáváním, protože má tendenci se roztékat) nebo sušeným rostlinným mlékem, jemnou kokosovou moukou apod.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Bochánek uchovávejte zabalený v utěrce.
  • Pokud by byl po dvě dnech už tvrdý, stačí jej chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Místo mandlí můžete dát ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do můžete můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborný je i z vody.

Kombinujeme

  • Mazaneck je výborný samotný nebo namazaný rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Mazanek je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jim dáváme pečivo.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    12 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Děkuji za výborný recept…řekla jsem si, že ho zkusím cvičně ještě před Velikonoci neb z kvásku jsem ještě nic sladkého nepekla (chleba již několik let). Věnovala jsem se mu skoro dva dny ;), překrmila žitný kvásek na špaldový, zaměstnala pěkně svaly ručním hnětením, a dnes ráno nedočkavě zakrojila…je výborný! Uvnitř skutečně krásně nadýchaný a heboučký jak hedvábí :) Prostě slast! Děkuji.

    Jaroslav Hlávka
    11. 4. 2023

    Letos vyšel trochu nižší, ale na funkci to nemá vliv 🙂

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

    Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

    Bezlepková pletená vánočka z kvásku

    Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

    Mrkvová vajíčka v čokoládě

    Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

    Kynutý štrúdl z kvásku

    Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

    Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

    Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
    16
    40

    Citrónová buchta z dýně

    Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...