Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskový chléb pro každý den

Uvařeno
bez sóji

Na výzvu jedné čtenářky uvádím recept na chleba, který jsem se naučila na kurzu u Reissů. Je velmi podobný jako ten, co už na webu je , jen já radši vážím než hrnkuju a využívám techniku. Uvádím jednu variantu, ale lze experimentovat s druhy mouk (žitná / špaldová / ječná / pohanková), množstvím a druhem vařeného zrna, přidanými semínky, kořením, bylinkami…

Zdá se, že akné patří k věku dospívání. Ale co když je to všechno jinak a šlo by to i bez pupínků? Mrkněte na tento r...

 

Základní informace

Chléb mám radši než různé jiné chlebové napodobeniny typu placky / knedlíky, protože poměr mouky a vařeného zrna si mohu nastavit dle libosti, mouka je prokvašená, takže stravitelnější, chléb je napůl pečený, napůl pařený při šetrné teplotě, je tedy pevný, kousavý, elastický, není křupavý, křehký, vysušený, popraskaný (ani já taková být nechci). Není práce se smažením / tvarováním/ pečením placek, není vysušený nebo mastný (jako některé mé placky), 3-4dny vydrží hotový, měkký, náklady na suroviny směšné, čas na přípravu pár minut a to hlavní: moje rodina ho má ráda, i když ne-JJ, návštěva se nebojí ochutnat… a prostě vím, že jím chleba, ne nějakou alternativu, což považuju za důležité třeba i pro mé dítě, které se stravuje (se svou svačinkou) v kolektivu.

Ingredience a pomůcky
  • hodně peněz (na mlýnek, pekárnu, zrno pšenice pekařské kvality, teploměr)
  • 240 g vody
  • cca 150 g kvásku (3/4 sklenice o velikosti 0,7l, zbylou 1/4 nechávám pro příští použití)
  • 400 g mouky (pšeničné, prosáté /zbavené větších otrub/)
  • 1 lžička soli (množství soli je pro výslednou chuť chleba zásadní, dávám lžičku plnější než „rovnou“)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce dýňových / slunečnicových semínek
  • 600 g vařené bílé rýže v poměru 1 : max. 1,5 (rýže : voda) … nebo méně
Postup

Uvařím rýži (250g rýže a 370g vody), po vstřebání vody dám dojít do peřin (je-li čas, jinak „dojde“ při pečení), nebo použiji rýži dříve navařenou. Namelu mouku, proseji, otruby vyhodím, namelu-li víc, natlačím do dózy a spotřebuji do 14 dnů. Do pekárny naleji vodu, kvásek, nasypu mouku, sůl, kmín. 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Pustím hnětení, až se hmota spojí (cca po 2 min), přidám semínka a vařenou rýži (ne horkou), jinak by se kvásek zabil a nefungoval. Znovu nechám hníst do spojení hmoty (2 min), k promíchání trochu pomohu vařečkou. Vyndám hnětací háky, mokrou rukou uhladím povrch, přiklopím „pařícími“ skly a nechám pracovat pekárnu (kynutí 2h při 26st., kynutí 2h při 36st., pečení 15min při 150st, pečení 1,5h při 140st.). Chléb je upečený, když má uvnitř 95st. Běžně neměřím, ale pro první pokusy se mi osvědčil teploměr..

Praktické rady

Mouku prosívám na sítu o velikosti oka 0,75mm nebo 1mm (pro děti lépe jemnější síto).
Po upečení vyndám formu, přikryju chléb utěrkou a škrobovým (prodyšným) sáčkem (odpařovaná voda se vsákne zpět do chleba), po cca 2h vyklopím z formy, seškrábnu zkašovatělou vrstvičku (na spodku chleba), tu vyhodím a nechám oschnout (chléb leží obráceně než byl v pečicí formě), po úplném vychladnutí skladuji v sáčku. Když nejdu kolem pekárny, když zrovna dopeče, chléb v pekárně chladne pomaleji, ale odpařovaná vlhkost se srazí na pařících sklech a chléb tak chladne ve velmi vlhkém prostoru, takže výsledný efekt je stejný.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 6. 2023

Musim moc pochvalit, je opravdu vynikajici ♥️♥️♥️

Mila Beata
17. 6. 2023

Krasavec ♥️♥️♥️ mnaaaaaam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.
32
16

Dýňový kváskový chléb

Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.

Bezlepkový mazanec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydr...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...