- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek zchladlé vařené rýže
- 1,5 až 2 hrnky vody
- cca 2/3 hrnku kvásku
- 1 lžíce oleje
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička směsi drceného kmínu, anýzu a koriandru
- 1/3 hrnku dýňového semínka
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup
- Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto.
- Přidáme vychladlou vařenou rýži a dýňová semínka, část necháme na posypku.
- Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
- Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit cca o třetinu.
- Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme dýňovým semínkem.
- Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý.
- Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.
Praktické
- Pečeme v pekárně
- Pokud máte pekárnu s formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř.
- Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat.
- Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý.
- Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
- Pečeme v troubě
- Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle.
- Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně.
- Po vykynutí přendáte chléb do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky.
- Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech.
- Pokud těsto kynutím zřídne, přidejte mouku a znovu zpracujte. Pro jistotu pečte ve formě.
- Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete péct bochníček přímo na plechu.
- Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, která vydrží velké teplo.
- Chléb pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
- Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
- Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
- Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.
Tip
- Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.
Kombinujeme
- K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu.
- My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Děti
- Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček.
- Další variantou je chléb podle předchozího receptu připravený v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.
- Pokud dítě již dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Muzete mi prosim dat tip na dobrou pekarnu, ktera za mne hodne prace udela sama? :D dekuji
Boží dar , ten se zase povedl , MŇÁÁÁAM ♥️Děkujeme JJ ♥️