ZÁKLADNÍ KVAS
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 lžíce žitného kvásku
- 150g žitné chlebové mouky
- 150g vody
ZÁPARA
- 50g semínek- dýňové+slunečnicové (libovolné)
- špetka soli
FINÁLNÍ TĚSTO
- základní kvas
- 200g nastrouhané červené řepy(syrové, nebo vařené)
- 200g špaldové mouky
- 200g pšeničné chlebové mouky
- asi 150g vody
- 15g soli
Postup
- Z lednice vyndáme kvásek. Do mísy dáme 2lžíce tohoto kvásku, 150g žitné chlebové mouky a 150g odražené vody. Zamícháme, mísu se základním kvasem přikryjeme igelitem, nebo strčíme do igelitové tašky. Necháme 12h. kvasit v pokojové teplotě.
- Zároveň se zákl. kvasem si připravíme záparu z libovolných semínek. Můžeme dát semínek více, třeba 100g. Omytá semínka dáme do misky, přidáme špetku soli a zalijeme horkou vodou z konvice, ale jen tolik, aby zakryla semínka.
- Misku dáme do igelitu a necháme 12h.stát v pokojové teplotě.
- Po 12ti h. do mísy s rozkvasem přidáme záparu se semínky a přidáme všechny suroviny na finální těsto.Začínáme vodou, pak řepa a zbytek.
- Zamícháme, podle potřeby můžeme přidat vodu a a vypracujeme těsto.
- Mísu s tímto těstem znovu dáme do igelitu a necháme v pokojové teplotě 2h. kynout.
- Po dvou hodinách těsto dáme na pomoučený vál.
- Na vál nasypeme vrstvičku chlebové, nebo špaldové mouky a asi tak třikrát ho nabalíčkujeme- pomoci stěrky, nebo vařečky, kterou jsme zadělávali. Z jedné strany přehýbáme těsto i trochou mouky doprostřed, pak z druhé strany a několikrát z každé strany, jako když děláme šátečky. Zdá se to složité, ale nic to není.
- Dále, když už těsto nelepí, zpracujeme ho rukama v požadovaný tvar. Já peču kulatý.
- Těsto vložíme do pedigové ošatky vytřené kukuřičným škrobem.
- Opět dáme těsto v ošatce do igelitu a necháme 2hod. kynout v pokojové teplotě.
- Po 2h. rozpálíme troubu na maximum, 250stupňů. Když zapínáme troubu, strčíme do ní dva plechy. Jeden, klidně nějaký starý, až na nejspodnější drážky a druhý- nízký doprostřed, nebo tam, kde jsme zvyklý péct koláče. Plechy se rozpálí zároveň s troubou.
- Připravíme si pečící papír, ostrý nůž a vodu s mašlovačkou na potření chleba a prkénko, na které budeme chléb vyklápět.
- Ještě si dáme vařit do konvice asi hrnek vody.
- Když je trouba rozpálená, dáme na prkénko pečící papír a chléb na něj opatrně vyklopíme.
- Rychle ostrým nožem uděláme nahoře přes chléb dva řezy do tvaru kříže a potřeme vodou.
- Otevřeme troubu a z prkénka nám sjede chléb s papírem na rozpálený plech.
- Do spodního hlubokého plechu nalijeme hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme. V troubě se udělá pára.
- Pečeme na 250 st. 10 minut. Po 10ti minutách vytáhneme spodní plech s vodou, nebo bez ní, možná se vypaří. Stáhneme teplotu na 190 stup. a pečeme asi 30 min., dle požadované barvy kůrky, klidně i déle. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
- Pak už se můžeme radovat a pochutnávat si na domácím kváskovém chlebíčku, který vám krásně provoní kuchyň.
Praktické
- Zdá se to být složité, ale není, jen poprvé.
- Takhle peču všechny chleby, nejen řepový, postup je stejný.
- Pedigová ošatka se dá objednat na internetu, já mám místo prkénka lopatu na sázení chleba. Vypadá jako prkénko,jen má seříznutou hranu, takže chléb po ní hezky sjede na plech.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️
Holky, co myslíte, šlo by to udělat z rýžového kvásku?