Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskový řepový chléb

Uvařeno
Ingredience
ZÁKLADNÍ KVAS
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 150g vody
ZÁPARA
  • 50g semínek- dýňové+slunečnicové (libovolné)
  • špetka soli
FINÁLNÍ TĚSTO
  • základní kvas
  • 200g nastrouhané červené řepy(syrové, nebo vařené)
  • 200g špaldové mouky
  • 200g pšeničné chlebové mouky
  • asi 150g vody
  • 15g soli

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Postup

  1. Z lednice vyndáme kvásek. Do mísy dáme 2lžíce tohoto kvásku, 150g žitné chlebové mouky a 150g odražené vody. Zamícháme, mísu se základním kvasem přikryjeme igelitem, nebo strčíme do igelitové tašky. Necháme 12h. kvasit v pokojové teplotě.
  2. Zároveň se zákl. kvasem si připravíme záparu z libovolných semínek. Můžeme dát semínek více, třeba 100g. Omytá semínka dáme do misky, přidáme špetku soli a zalijeme horkou vodou z konvice, ale jen tolik, aby zakryla semínka.
  3. Misku dáme do igelitu a necháme 12h.stát v pokojové teplotě.
  4. Po 12ti h. do mísy s rozkvasem přidáme záparu se semínky a přidáme všechny suroviny na finální těsto.Začínáme vodou, pak řepa a zbytek.
  5. Zamícháme, podle potřeby můžeme přidat vodu a a vypracujeme těsto.
  6. Mísu s tímto těstem znovu dáme do igelitu a necháme v pokojové teplotě 2h. kynout.
  7. Po dvou hodinách těsto dáme na pomoučený vál.
  8. Na vál nasypeme vrstvičku chlebové, nebo špaldové mouky a asi tak třikrát ho nabalíčkujeme- pomoci stěrky, nebo vařečky, kterou jsme zadělávali. Z jedné strany přehýbáme těsto i trochou mouky doprostřed, pak z druhé strany a několikrát z každé strany, jako když děláme šátečky. Zdá se to složité, ale nic to není.
  9. Dále, když už těsto nelepí, zpracujeme ho rukama v požadovaný tvar. Já peču kulatý.
  10. Těsto vložíme do pedigové ošatky vytřené kukuřičným škrobem.
  11. Opět dáme těsto v ošatce do igelitu a necháme 2hod. kynout v pokojové teplotě.
  12. Po 2h. rozpálíme troubu na maximum, 250stupňů. Když zapínáme troubu, strčíme do ní dva plechy. Jeden, klidně nějaký starý, až na nejspodnější drážky a druhý- nízký doprostřed, nebo tam, kde jsme zvyklý péct koláče. Plechy se rozpálí zároveň s troubou.
  13. Připravíme si pečící papír, ostrý nůž a vodu s mašlovačkou na potření chleba a prkénko, na které budeme chléb vyklápět.
  14. Ještě si dáme vařit do konvice asi hrnek vody.
  15. Když je trouba rozpálená, dáme na prkénko pečící papír a chléb na něj opatrně vyklopíme.
  16. Rychle ostrým nožem uděláme nahoře přes chléb dva řezy do tvaru kříže a potřeme vodou.
  17. Otevřeme troubu a z prkénka nám sjede chléb s papírem na rozpálený plech.
  18. Do spodního hlubokého plechu nalijeme hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme. V troubě se udělá pára.
  19. Pečeme na 250 st. 10 minut. Po 10ti minutách vytáhneme spodní plech s vodou, nebo bez ní, možná se vypaří. Stáhneme teplotu na 190 stup. a pečeme asi 30 min., dle požadované barvy kůrky, klidně i déle. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
  20. Pak už se můžeme radovat a pochutnávat si na domácím kváskovém chlebíčku, který vám krásně provoní kuchyň.

Praktické

  • Zdá se to být složité, ale není, jen poprvé.
  • Takhle peču všechny chleby, nejen řepový, postup je stejný.
  • Pedigová ošatka se dá objednat na internetu, já mám místo prkénka lopatu na sázení chleba. Vypadá jako prkénko,jen má seříznutou hranu, takže chléb po ní hezky sjede na plech.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
1. 5. 2024

Mnam ♥️

Holky, co myslíte, šlo by to udělat z rýžového kvásku?

Ukázat další komentáře