- květák
- olej
- semena římského kmínu
- černá hořčičná semínka
- semena fenyklu
- 2 kousky kardamomu
- hřebíček
- chilli
- sušené kari listy
- česnek
- 2 šalotky
- čerstvá jarní cibulka
- garam masala
- kurkuma
- 30 g balzamikového octa
- 10 g tamarindové pasty
- 1 lžička rýžového sirupu
- voda
- kukuřičný škrob
- celozrnná mouka
- sůl
Recept na květák na tamarindu
- Květák blanšírujte 3 minuty, nechte okapat.
- Těstíčko připravte smícháním mouky a kukuřičného škrobu s vodou. Vše od oka. Těsto by nemělo být tekuté, ale ani příliš husté.
- Předehřejte troubu, plech vyložte pečícím papírem a pokapejte olejem. Květák obalte v těstíčku a pečte do zlatova.
- Do pánve nalijte olej, přidejte chilli papričku, kardamom, kmín, hořčičná semínka a fenykl. Přidejte česnek a šalotku. Jemně orestujte, aby šalotka změkla.
- Smíchejte s trochou vody, posypte garam masalou a kurkumou. Vařte několik minut.
- V půl sklenici vody rozpusťte tamarind s rýžovým sirupem a balzamikovým octem. Nalijte na pánev a vařte na vyšším plameni.
- Když omáčka začne houstnout, přidejte upečený květák, dobře promíchejte s omáčkou a posypejte čerstvou jarní cibulkou.
- Podávejte s čím chcete. Já dala čočku a rýži Nerone.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Doba pečení bude záležet na vaší troubě, řiďte se podle ní.
- Před podáváním odstraňte kardamom a hřebíček.
- Tamarindová pasta má obsahovat pouze tamarind a vodu. Čtěte složení.
- Koření hraje velkou roli, nevynechte ho, jen tak si budete moci vychutnat kontrastní chutě a textury tohoto pokrmu.
- Pro verzi bez lepku použijte na těstíčko bezlepkovou mouku.
Obměna
- Kari listy můžete obměnit bobkovým listem.
Děti
- Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář