Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květák na tamarindu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Květák v těstíčku pečený v troubě, podávaný s lahodnou omáčkou plnou chutí a vůní exotického koření.

Ingredience
  • květák
  • olej
  • semena římského kmínu
  • černá hořčičná semínka
  • semena fenyklu
  • 2 kousky kardamomu
  • hřebíček
  • chilli
  • sušené kari listy
  • česnek
  • 2 šalotky
  • čerstvá jarní cibulka
  • garam masala
  • kurkuma
  • 30 g balzamikového octa
  • 10 g tamarindové pasty
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • voda
  • kukuřičný škrob
  • celozrnná mouka
  • sůl

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Recept na květák na tamarindu

  1. Květák blanšírujte 3 minuty, nechte okapat.
  2. Těstíčko připravte smícháním mouky a  kukuřičného škrobu s vodou. Vše od oka. Těsto by nemělo být tekuté, ale ani příliš husté.
  3. Předehřejte troubu, plech vyložte pečícím papírem a pokapejte olejem. Květák obalte v těstíčku a pečte do zlatova.
  4. Do pánve nalijte olej, přidejte chilli papričku, kardamom, kmín, hořčičná semínka a fenykl. Přidejte česnek a šalotku. Jemně orestujte, aby šalotka změkla.
  5. Smíchejte s trochou vody, posypte garam masalou a kurkumou. Vařte několik minut.
  6. V půl sklenici vody rozpusťte tamarind s rýžovým sirupem a balzamikovým octem. Nalijte na pánev a vařte na vyšším plameni.
  7. Když omáčka začne houstnout, přidejte upečený květák, dobře promíchejte s omáčkou a posypejte čerstvou jarní cibulkou.
  8. Podávejte s čím chcete. Já dala čočku a rýži Nerone.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě, řiďte se podle ní.
  • Před podáváním odstraňte kardamom a hřebíček.
  • Tamarindová pasta má obsahovat pouze tamarind a vodu. Čtěte složení.
  • Koření hraje velkou roli, nevynechte ho, jen tak si budete moci vychutnat kontrastní chutě a textury tohoto pokrmu.
  • Pro verzi bez lepku použijte na těstíčko bezlepkovou mouku.

Obměna

  • Kari listy můžete obměnit bobkovým listem.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Zelené kuličky

Zeleninové kuličky plné chuti a zdravých surovin. Stačí smíchat ingredience, vytvořit kuličky a osmažit – ideální rychlá chuťovka vhodná i jako rychl...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.