- převařená zchladlá voda
- ume ocet
- květák
- lahev
Jak kvasit květák s umeoctem
- Převaříme vodu a necháme zchladnout.
- Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a necháme okapat.
- V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
- Do lahví napěchujeme růžičky květáku až po vrchu lahve.
- Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
- Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nelekněte se, květák v nálevu zrůžoví. Největší radost z toho mají malé slečny.
- Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní květák. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
- Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
- Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
- Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
- Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
- Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
- Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
- Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlý květák se v nálevu vzpamatuje.
Obměna
- Květák můžete zkombinovat s další zeleninou, které máte zrovna nadbytek.
- Výborná je ředkev, ředkvičky, brokolice aj.
- Přidat můžete také koření jako kmín.
Děti
- Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje oblíbené ❤️
😲 “kde udělali soudruzi z NDR chybu..?” 🧐
Jinak teda nádhera – škoda, že nemám mikroskop.. 😂🦠👏🤣