- 1 květák
- 300 g uvařené cizrny
- 3 mrkve
- olej
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička černých hořčičných semínek
- 1 čajová lžička černuchy (černý kmín/nigella sativa)
- česnek
- sušené kari listy
- 1/2 lžičky asafoetidy
- 1/2 lžičky garam masala
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- citrónová šťáva
- čerstvá petrželka
- 1 lžička rýžového sirupu
- 3 polévkové lžíce tamari
- 1 lžíce rýžového octa
- kukuřičný škrob
- voda podle potřeby
- sůl
Jak připravit květák s cizrnou v lepivé omáčce
- Květák rozdělte na růžičky. Vložte růžičky do mísy a postříkejte olejem. Poté květák vložte do sáčku s několika lžícemi kukuřičného škrobu a dobře protřepejte.
- Mrkev nakrájejte nadrobno.
- Do mísy nalijte tamari, rýžový sirup, rýžový ocet a dobře promíchejte.
- Na pánev nalijte olej, přidejte asafoetidu, černý kmín, kari listy, hořčičná semínka, kokos, mrkev a česnek. Orestujte.
- Přidejte květák a pokračujte v restování.
- Na květák přidejte omáčku z misky, uvařenou cizrnu, kurkumu, sůl, garam masalu, promíchejte a podlijte vodou. Přikryjte a vařte, dokud květák nezměkne. Občas promíchejte.
- Když je květák uvařený, sejměte poklici, zvyšte plamen a vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte citrónovou šťávu.
- Podávejte s libovolnou přílohou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Dejte pozor, abyste květák nerozvařili.
- Během vaření ochutnávejte a dolaďte si omáčku podle vašich potřeb.
- Při přípravě receptu jsme podávali s quinoou, posypanou čerstvou petrželkou.
- Nevynechat koření, kokos a citrónovou šťávu.
- Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou přílohu.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto sójové tamari.
Obměna
- Podávejte s jakoukoliv přílohou, skvělý je k tomuto pokrmu třeba plochý indický chléb.
Děti
- Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, tak tohle je opět luxus! Mnohokrát děkuji za všechny výborné recepty! ❤️❤️❤️
Vierko, dnes se mi podařilo koupit kari listy. Dáváš je celé a pak vytáhneš, jako třeba bobkový list, nebo je nějak podrtíš a necháváš v jídle?