Na květák:
- 1 lžíce bezlepkových ovesných vloček
- 2 polévkové lžíce kukuřičné strouhanky
- čerstvá petrželka
- čerstvý česnek
- tymián
- sladká paprika
- sůl
- kmín
- květák
Na omáčku:
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- košťál z květáku
- bílá cibule
- sladké kari
- kurkuma
- sůl
- citrónová šťáva
Na posypání:
- jarní cibulka
- čerstvá petrželka
Jak připravit obalovaný květák s omáčkou
- Květák rozeberte na růžičky a ponechte si košťál.
- Blanšírujte růžičky pár minut ve vroucí vodě. Sceďte a nechte vystydnout.
- V misce smíchejte nahrubo nasekané vločky, bylinky, strouhanku a všechno co je napsáno v ingrediencích na obalení.
- Obalte květák v posypce a dejte péct na plechu vyloženém pečicím papírem do trouby do zlatova.
- Mezitím nakrájejte košťál na kousky, přidejte cibuli a dejte do kastrolu s olejem. Orestujte do uvadnutí cibule.
- Přidejte koření, podlijte vodou, osolte a vařte do změknutí.
- Dejte do mixéru, podle množství tekutiny, pokud máte moc, nechte jí stranou, krém má být poměrně hustý. Rozmixujte na sametově hladký krém. Nakonec přidejte citrónovou šťávu.
- Na dno talíře dejte krém a posaďte na něj pečený květák.
Praktické
- Pro urychlení pečení květák blanšírujte asi 1- 2 minuty.
Obměna
- Můžete přidat jakékoliv bylinky.
- Pokud nemusíte bezlepkovou verzi, klidně stačí nahradit strouhanku kukuřičnou za jinou a použít klasické ovesné vločky.
Děti
- Pro větší děti
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Výborné. Vlastní květák popravdě až tak nezaujal, zato omáčka naprosto luxusní! A přitom tak jednoduchá. Jen orestovat a podusit květákový košťál (cibuli nemohu a kurkumu jsem neměla 😁) se špetkou soli a cca 1/2-1 KL kari, rozmixovat s 1/2-1 KL umeocta a podávat s čerstvým koriandrem! Jako příloha zbytek nočků (jáhly + rýže + pohanková mouka).
Vynikající! Děkuji! Dnes k obědu a synek výslovně pochválil: “Mami, ten květák byl skvělý!” Kurkuma do omáčky mi došla, ale měla jsem čerstvou, tak jsem přistrouhala. Přílohou byla napařená brokolice, radicchio orestované s česnekem a zbytkem posypky z květáku, rýže (s omáčkou skvělé ladí). Pro kompletní talíř polévka z červené čočky.