- 80 g mungo fazolek
- 250 g květáku
- 1 vrchovatá lžíce Tahini nebo mandlového másla
- sůl
- litr zeleninového vývaru/horké vody
- umeocet
- na dochucení: zázvorová šťáva, rostlinná smetana
- posypka: pražená sezamová semínka, petrželka
- Do zeleninového vývaru dáme mungo fazolky a vaříme asi 30 minut.
- Květák nakrájíme na malé kousky.
- Vývar osolíme a přidáme květák.
- Vaříme ještě asi 10 minut do změknutí květáku. Fazolky by měly být už lehce rozvařené.
- Sundáme z ohně, v trošce horké polévky rozmícháme Tahini, přidáme do polévky, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a přidáme trochu smetany.
- Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými semínky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Mungo fazolky jsou lépe stravitelné, pokud se předem namočí. Pak je doba varu asi o 10 minut kratší.
Obměna
- Místo mungo fazolek můžete použít červenou čočku, loupanou i neloupanou, tu není potřeba namáčet.
Děti
- Tuto polévku bez smetany a s minimem soli a ochucovadel mohou děti od 1 roku.
- S troškou soli, smetany a ostatních dochucovadel mohou děti asi od 1,5 roku.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Naprosto luxusní, varila jsem s hnedou cockou 😁💪
Moc dobrá 🙂