Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Květáková polévka s fazolkami mungo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Polévka může být úplně jednoduchá, tentokrát mi stačil jeden druh zeleniny a jeden druh luštěniny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 80 g mungo fazolek
  • 250 g květáku
  • 1 vrchovatá lžíce Tahini nebo mandlového másla
  • sůl
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet
  • na dochucení: zázvorová šťáva, rostlinná smetana
  • posypka: pražená sezamová semínka, petrželka
Postup
  1. Do zeleninového vývaru dáme mungo fazolky a vaříme asi 30 minut.
  2. Květák nakrájíme na malé kousky.
  3. Vývar osolíme a přidáme květák.
  4. Vaříme ještě asi 10 minut do změknutí květáku. Fazolky by měly být už lehce rozvařené.
  5. Sundáme z ohně, v trošce horké polévky rozmícháme Tahini, přidáme do polévky, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a přidáme trochu smetany.
  6. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Mungo fazolky jsou lépe stravitelné, pokud se předem namočí. Pak je doba varu asi o 10 minut kratší.

Obměna

  • Místo mungo fazolek můžete použít červenou čočku, loupanou i neloupanou, tu není potřeba namáčet.

Děti

  • Tuto polévku bez smetany a s minimem soli a ochucovadel mohou děti od 1 roku.
  • S troškou soli, smetany a ostatních dochucovadel mohou děti asi od 1,5 roku.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto luxusní, varila jsem s hnedou cockou 😁💪

Moc dobrá 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...