- 1 mrkev
- 1 petržel
- hrnek a půl květáku nakrájeného na malé růžičky
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- hrnek rýžových nudlí
- rýžová (světlejší) miso pasta (může být i jiná)
- sůl
- řeřicha nebo petrželka na posyp
- kousek zázvoru
Jak připravit polévku z květáku s nudlemi
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, květák a petržel nakrájené na malé kousky.
- Vaříme asi 10 minut a přidáme rýžové nudle. Ještě několik minut povaříme, aby nudle byly uvařené.
- Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme rukou přímo do polévky.
- V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
- Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané čerstvou řeřichou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Kombinujeme
- Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.
Obměna
- Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek. V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
Děti
- Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme. Zázvor dítěti nedáváme.
- Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti a zázvoru.
- Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi. Zázvoru dejte jen trošku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaaaam ♥️♥️♥️♥️
Velmi prijemna kvetakova polivcicka, zazvor tomu dodal odlehcujici smrnc ;-)