- 1/4 květáku
- 1 cibule
- 1/4 pórku
- 6 cm daikonu (bílá ředkev)
- 4 žampióny
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- 1/2 lžička majoránky
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 2 bobkové listy
- 100 g tofu natural
- 1 lžíce oleje
- špetka soli (může být černá sůl)
- 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
- ume ocet podle chuti (nemusí být)
- posypka: petrželka
Recept na květákovou polévku s pórkem, daikonem a vajíčkem z tofu
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a bílou ředkev, omyjeme žampiony, květák a pórek.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, květák rozebereme na malé růžičky, případně pokrájíme na menší kousky, daikon na větší kostičky, žampiony na proužky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl, rukou rozmačkáme a na cibulku nadrobíme tofu a vše krátce orestujeme.
- Přidáme květák, ředkev, žampiony a daikon, koření a zalijeme vývarem.
- Na mírném ohni vaříme 10 minut, pak přidáme pórek, necháme ještě 5 minut přejít varem, aby pórek změkl.
- Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
- Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
- Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Rozmačkané tofu připomíná kousky vejce zavařeného do polévky. Vajíčkové aroma můžete dodat také přidáním černé soli, která je aromatická (voní po síře) a dodá ještě více vaječný dojem.
- Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
- Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
- Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
- Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)
Obměna
- Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky).
- Tofu můžete dát bílé (natural) nebo ochucené či uzené, podle toho dostane polévka další rozměr.
- Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
- Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
- Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo pórku můžete dát mangold, špenát, pak choi apod.
- Místo žampionů můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář