Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Květáková polévka s tofu à la s vajíčkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro

Připravte si skvělou květákovou polévku plnou zeleniny a vajíčka z tofu! Vyzkoušejte tuto jednoduchou a zdravou recepturu plnou chutí a vůní, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše tělo. Polévka je chutná a sytá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/4 květáku
  • 1 cibule
  • 1/4 pórku
  • 6 cm daikonu (bílá ředkev)
  • 4 žampióny
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1/2 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 100 g tofu natural
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli (může být černá sůl)
  • 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)
  • posypka: petrželka

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Recept na květákovou polévku s pórkem, daikonem a vajíčkem z tofu

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a bílou ředkev, omyjeme žampiony, květák a pórek.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, květák rozebereme na malé růžičky, případně pokrájíme na menší kousky, daikon na větší kostičky, žampiony na proužky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl, rukou rozmačkáme a na cibulku nadrobíme tofu a vše krátce orestujeme.
  4. Přidáme květák, ředkev, žampiony a daikon, koření a zalijeme vývarem.
  5. Na mírném ohni vaříme 10 minut, pak přidáme pórek, necháme ještě 5 minut přejít varem, aby pórek změkl.
  6. Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
  7. Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
  8. Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Rozmačkané tofu připomíná kousky vejce zavařeného do polévky. Vajíčkové aroma můžete dodat také přidáním černé soli, která je aromatická (voní po síře) a dodá ještě více vaječný dojem.
  • Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
  • Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
  • Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)

Obměna

  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené (hodí se mletý koriandr, mletá hořčice, ale i bylinky).
  • Tofu můžete dát bílé (natural) nebo ochucené či uzené, podle toho dostane polévka další rozměr.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, případně kedluben, místo pórku můžete dát mangold, špenát, pak choi apod.
  • Místo žampionů můžete dát jiné houby nebo zcela vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

39 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.