Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Květáková polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusili jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • půlka menšího květáku
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • muškátový oříšek
  • bílé miso (shiromiso)
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha, pražené semínka

Od první menstruace mi bylo už pár dní před začátkem špatně. První dva dny jsem trávila v posteli a na práškách. Bole...

Jak připravit polévku z květáku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Květák rozebereme na růžičky nebo nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, petržel, sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme horký vývar nebo vodu, květák a vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  5. Ke konci varu přidáme trošku (na špičku nože) muškátového oříšku.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou bílé miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo květáku lze použít brokolici, místo petržele mrkev.
  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam. 😊

Veľmi lahodná polievka, neviem či to je tým muškátovým orieškom ale veľmi mi chutila.👍Pochvala za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...