- 1 cibule
- 450 g květáku
- 50 g medvědího česneku
- 700 ml horkého vývaru nebo vody
- špetička muškátového oříšku
- 0,5 lžičky mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce oleje
- sůl
- na ozdobení: violka vonná
Recept na krémovou polévku z květáku a medvědího česneku
- Dáme ohřát zeleninový vývar. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky a květák na větší kousky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme do zlatova.
- Přidáme květák a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu. Přidáme na špičku nože muškátového oříšku a mletý kmín.
- Vaříme cca 10 minut, aby květák změkl a šel rozmixovat.
- Odstavíme vařený květák a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
- Přidáme do mixéru medvědí česnek a společně rozmixujeme na hladký zelený krém.
- Podáváme zdobené violkou vonnou nebo jinými jarními jedlými kvítky.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Polévka je takto sama o sobě velmi chutná, jemná, smetanová. Kdo by chtěl dodat polévce říz, může přidat trošičku jablečného octa a ume octa. Já dávám cca lžičku od každého.
- Medvědí česnek můžeme do polévky rozmixovat zcela do hladka nebo nechat malé kousky, aby byla polévka více “kousavá” dle libosti.
- Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
- Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu nadrobno, klidně stačí větší kusy.
- Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji rovnou do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte na krém.
- Čím více medvědího česneku, tím pikantnější bude polévka. Já dávám dvě velké hrsti viz suroviny, ale mohlo by se dát i více nebo naopak méně.
- Polévka je přirozeně bezlepková a nesójová.
Obměna
- Koření můžete vynechat nebo nahradit svými oblíbeným kořením.
- Místo medvědího česneku můžete použít rukolu nebo je nakombinovat.
- Violku můžete vynechat, nahradit jinými jedlými květy, bazalkou nebo můžete použít klíčky či výhonky mladých zelenin.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale nepřeháníme to s česnekem a necháme ho trochu prohřát, aby nebyl ostrý. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
- Dětem do jednoho roku rozmixujeme vše společně včetně medvědího česneku s připavujeme bez soli a bez oleje.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář