Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Květákový krém s medvědím česnekem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Rychlá krémová polévka z květáku a medvědího česneku chutná jako smetanová, ačkoli v ní žádná smetana není. Nauč se připravit tuto lahodnou a zdravou polévku plnou jarních chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 450 g květáku
  • 50 g medvědího česneku
  • 700 ml horkého vývaru nebo vody
  • špetička muškátového oříšku
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • na ozdobení: violka vonná

Zuzka chtěla shodit 10 kg za 5 měsíců. Přidala se k nám do programu a za 6 týdnů měla dole 11 kg. Byla překvapená, že...

Recept na krémovou polévku z květáku a medvědího česneku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky a květák na větší kousky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme do zlatova.
  3. Přidáme květák a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu. Přidáme na špičku nože muškátového oříšku a mletý kmín.
  4. Vaříme cca 10 minut, aby květák změkl a šel rozmixovat.
  5. Odstavíme vařený květák a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
  6. Přidáme do mixéru medvědí česnek a společně rozmixujeme na hladký zelený krém.
  7. Podáváme zdobené violkou vonnou nebo jinými jarními jedlými kvítky.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

    Praktické

    • Polévka je takto sama o sobě velmi chutná, jemná, smetanová. Kdo by chtěl dodat polévce říz, může přidat trošičku jablečného octa a ume octa. Já dávám cca lžičku od každého.
    • Medvědí česnek můžeme do polévky rozmixovat zcela do hladka nebo nechat malé kousky, aby byla polévka více “kousavá” dle libosti.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu nadrobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji rovnou do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte na krém.
    • Čím více medvědího česneku, tím pikantnější bude polévka. Já dávám dvě velké hrsti viz suroviny, ale mohlo by se dát i více nebo naopak méně.
    • Polévka je přirozeně bezlepková a nesójová.

    Obměna

    • Koření můžete vynechat nebo nahradit svými oblíbeným kořením.
    • Místo medvědího česneku můžete použít rukolu nebo je nakombinovat.
    • Violku můžete vynechat, nahradit jinými jedlými květy, bazalkou nebo můžete použít klíčky či výhonky mladých zelenin.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale nepřeháníme to s česnekem a necháme ho trochu prohřát, aby nebyl ostrý. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
    • Dětem do jednoho roku rozmixujeme vše společně včetně medvědího česneku s připavujeme bez soli a bez oleje.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    55 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

    Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    Kopřivová krémová polévka

    Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
    28
    32

    Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

    Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

    Luxusní hrachová polévka s dýní

    Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

    Polévka z bílého chřestu jinak

    Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.