Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květákový řízek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Krásný křupavý povrch řízku schovává měkounký květák. Jednoduchý recept, na jehož přípravu potřebujete jen obyčejné ingredience.

Ingredience
  • 1 menší pevný květák
  • celozrnná pšeničná mouka
  • kukuřičná strouhanka na obalování
  • mletá paprika
  • olej
  • kari koření
  • pepř
  • sůl
Na kondiment:
  • 1 lžička gochujangu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • trocha olivového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • půl sklenice vody
  • sezamové semínko
  • cibule na posypání
  • čerstvý tymián

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit pečený řízek z květáku

  1. Květák nakrájejte na silnější plátky. Osolte a opepřete.
  2. V misce rozmíchejte mouku s vodou a kořením na kašovitou hmotu.
  3. Květák obalte v těstíčku a poté v kukuřičné strouhance.
  4. Pečící papír potřete olejem a dejte na něj řízky. Pokapejte povrch olejem a pečte na 200°C asi 35 minut dozlatova.
  5. Do malinkého kastrůlku dejte olej a prolisovaný česnek. Lehce nahřejte. Přidejte sezamové semínko.
  6. Ostatní ingredience na kondiment rozmíchejte ve vodě a přilejte na olej. Povařte do zhoustnutí.
  7. Servírujte řízek politý zálivkou a posypaný cibulkou a několika lístečky čerstvého tymiánu. Ozdobte citrónem.

Praktické

  • Volte pevný menší květák.
  • Zálivku můžete použít teplou nebo i vychlazenou
  • Pro verzi bez lepku použijte na přípravu těstíčka bezlepkovou mouku.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

Obměna

  • Těstíčko můžete obohatit jakýmkoliv kořením, které máte rádi.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a podáváme bez zálivky.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

vypadá to dobře, dáváte nějakou přílohu nebo jíte jen tak

prosím o vysvětlení co je : gochujang ,jsem tu nová a učím se za pochodu.MOC DĚKUJI.❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Smetanová čočka

I obyčejná čočka může být chutná a nám tato verze hodně chutnala. Věřím, že nezklame ani vás.

Rapini s tempehem

Rapini je typicky podzimní a zimní zelenina, která nikdy nechybí na našem záhoně. Rychlý a zdravý recept plný chuti. Skvělá obměna klasických těstovin, kte...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...